6.9 C
Vranje
četvrtak, 8 decembra, 2022
NaslovnaVestiUčenici škole „Branko Radičević“ iz Bujanovca obišli Tursku

Učenici škole „Branko Radičević“ iz Bujanovca obišli Tursku

Nakon uspešno realizovanog projekta, „Motivation III – 21st century students“, u saradnji sa školama iz četiri evropske zemlje, koji se uspešno privodi kraju u mesecu septembru, škola „Branko Radičević“ otpočinje aktivnosti na drugom Erazmus + projektu.

„STEAM-Powered education“, kako glasi naziv projekta, u svom fokusu ima upoznavanje učenika i nastavnika sa pojmom STEAM obrazovanja, jačanje pažnje kod učenika u smeru istraživanja, upoznavanje sa novim alatima za učenje, kontinuirano napredovanje nastavnika kroz uvođenje novih tehnika u nastavnom procesu, pomoć učenicima da kreativno rešavaju probleme, da razviju veštine koje se mogu primeniti u različitim situacijama i da u praksi primene znanja iz različitih STEAM disciplina, ističe nastavnica Marija Stojković, koordinator projekta.

Zemlja koordinator projekta je Bugarska, a partneri su škola iz Bujanovca  i škola iz Turske.

Dosadašnje Erazmus+ iskustvo nam je bilo izuzetno korisno za razvoj profesionalnih mreža nastavnika: uspostavili smo kontakte sa kolegama iz  raznih krajeva Evrope a naši učenici će novim projektom dobiti priliku da steknu inovativna i primenljiva iskustva koja će im koristiti za dalji rad i učenje“, smatra Maja Antić Jovanov pomoćnik direktora.

Prva mobilnost u okviru pomenutog projekta održala se u gradu Nazili u Turskoj od 19. do 23. septembra. Učešćem u ovom projektu, učenici škole „Branko Radičević“ dobili su priliku da razvijaju stručne veštine u domenu novih tehnologija, pre svega robotike. Boravkom u Turskoj, obišli su i brojna kulturološka mesta. Posetili su arheološko nalazište Afrodizijas, jedno od najznačajnijih antičkih nalazišta u današnjoj Turskoj koje je UNESKO uvrstio na listu svetske kutlurne baštine. Pamukale, jedan od najspektakularnijih prirodnih pejzaža Turske, kao i obližnji antički grad Hijerapolis.

Nisu zaobišli ni antički grad Efes, jedan od najpoznatijih drevnih gradova u svetu. Pored prilike da upoznaju narod, običaje, kulturu i istoriju Turske u isto vreme su bili dostojni promoteri svoje škole, grada i države.

Skromnih tehničkih mogućnosti ali bogata projektnim aktivnostima, znatiželjnim i zainteresovanim učenicima kao i kreativnim i angažovanim nastavnicima, Brankovci nastavljaju da šire evropsku dimenziju svoje škole i da osvajaju nove rezultate.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Izložba slika „Sila je sa nama“ Dr Miladina Otovića iz...

U Galeriji Narodnom muzeja u Vranju u četvrtak, 24. novembar 2022. godine, sa početkom u 18 sati biće otvorena izložba slika vrsnog umetnika iz...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru