Jesenji dani su idealni za pripremanje zimvice, a priprema tarane je deo tradicije ovog kraja, recepti se prenose s kolena koleno, ali sve se domaćice u jednom slažu da nema tarane dok „sukaljka ne zigra“.
Za taranu su potrebna dva sastojka brašno i sveža jaja, ranojesenje sunce je dobrodošlo, a podrazumeva se da domaćica ume da drži sukaljku (oklagiju) u rukama.
Danijela Stojanović, vlasnica prestižnog kozmetičkog salona u Vranju, objasnila je u svojoj objavi na društvenim mrežama koliko je tarana deo tradicije i kako je činjenica da svaka domaćica ima neki tajni sastojak koji joj je ostavila u amanet baka ili majka.
Da je moja pokojna baba živa danas bi sedela sa strane posmatrala i govorila, mnogo mi merak sine da te gledam kako ubavo mesiš, kako imaš zlatne i umejatne ruke, kako ti sukaljka igra po astal. A ona me je tome naučila! Još je govorila: Taranu da mesiš uvek, kad imas taranku ima da imaš i doručak i ručak i večeru, s’s sirence,s’s mlekce ili đuvečku s pile…ćef ti ovakoj ili onakoj. A meni danas ćef što sam je umesila baš po njenom receptu – napisala je Danijela i objavila par fotografija.
Iako se tarana sprema gotovo u svim krajevima u Srbiji, na jugu Srbije i na Kosovu i Metohiji je najzastupljenija prilikom spremanja zimnice. Po istom receptu na Kosovu se sprema ista vrsta testenine samo se u tom kraju zove „jufka“