18.8 C
Vranje
petak, 20 maja, 2022
NaslovnaMoj ljubimacEngleski koker španijel ljubimac koji neprestano maše repom

Engleski koker španijel ljubimac koji neprestano maše repom

Engleski koker španijel (English cocker spaniel), je pas koji važi za odličnog terapeuta, zanimljivog ljubimca koji neprestano maše repom i sa kojim vam nikada neće biti dosadno. Pogodan je za čuvanje u stanu.

Imaju izuzetno blagu narav, vole da su druže sa ljudima, ali i sa drugim psima. Ukoliko vam je potreban pas čuvar, kokeri nisu pravi izbor, njihova druželjubivost je toliko  razvijena da su im i nepoznati ljudi prijatelji.

Neobično je lepe i dopadljive spoljašnosti. Visok je oko 40 cm, ženka je niža za 2-3 cm, a težak je od 11 kg do 13 kg. Dlaka je svilenkasta, dugačka, naročito na ušima, vratu i grudima i može biti različitih boja. Za negu njihove dlake poželjno je četkanje dva do tri puta nedeljno. Skraćivanje dlake oko glave i ušiju, kao i šišanje oko stopala i repa potrebno je na svaka dva meseca.

Njegove daleke pretke treba tražiti među srednjovekovnim goničima, kao i pretke ostalih španijela i epanjela. Ime koker potiče od njihovog korišćenja za lov na Šljuku u Engleskoj, iako se Engleski koker španijel takođe koristio za lov na mnoge druge vrste ptica.

Engleski koker španijel zvanično je priznat kao originalna pasmina tek oko 1900. godine.

Ovo je pas koji uživa u društvu svojih vlasnika, ali može postati destruktivan ukoliko je prepušten sam sebi duže vreme bez čestog druženja i aktivnosti. Potrebna mu je ljubav, pažnja i redovna šetnja. Energičan je i zahtevan ljubimac, za koga kažu da ume da sluša ljude.

Važi za rasu koja nema ozbiljnije zdravstvene probleme, skloni su upalama ušiju. Životni vek im je u proseku od 12 do 14 godina.

Buy Me A Coffee

Popularno

MILICA RADULOVIĆ U MEDIJSKOM SKLONIŠTU: Dobar preduzetnik može da bude svako...

Milica Radulović, izvršna koordinatorka u Udruženju privrednika koja radi na projektu „Srbija inovira“,na Festivalu demokratije koji je izazvao veliko interesovanje mladih privrednika okupljenih u...