13.7 C
Vranje
sreda, 5 oktobra, 2022
NaslovnaVestiDruštvoU Surdulici će biti postavljena mobilna stanica za merenje kvaliteta vazduha

U Surdulici će biti postavljena mobilna stanica za merenje kvaliteta vazduha

Agencija za zaštitu životne sredine postaviće mobilnu stanicu za merenje kvaliteta vazduha u Surdulici, objavljeno je na sajtu agencije.

Izabrana je najpogodnija lokacija, koja se nalazi u okviru Elektrodistribucije i u neposrednoj blizini fabrike Knauf, a upućen je i zahtev lokalnoj samoupravi za obezbeđivanje potrebnih uslova za postavljanje mobilne stanice na toj lokaciji – izjavio je danas direktor Agencije Stefan Simeunović.

Simeunović je istakao da je odluka o postavljanju mobilne stanice doneta zbog postojanja industrijskih postrojenja na teritoriji jedinice lokalne samouprave, individualnih ložišta, specifičnosti geografskog položaja jedinice lokalne samouprave koji je podložan zadržavanju vazdušnih masa, ali i žalbi pojedinih građana na zagađenje iz fabrike Knauf.

Čekamo odgovor lokalne samouprave za postavljanje stanice, nakon čega će Agencija uspostaviti merenja kvaliteta vazduha u Surdulici i prikazivati rezultate u realnom vremenu na sajtu Agencije i mobilnoj aplikaciji. Mobilna stanica će pratiti ugljen – monoksid, PM10PM2.5, okside azota, okside sumpora i prizemni ozon – rekao je Simeunović.

Direktor je dodao da je tokom ove godine Agencija za zaštitu životne sredine pristupila identifikaciji područja na kojima postoji potreba postavljanja mobilne stanice. U skladu sa planom rada, nadležni u Agenciji su početkom septembra definisali lokaciju za postavljanje takve stanice u opštini Surdulica, a  ona će biti stavljena u funkciju čim se ispune tehnički uslovi.

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Najzanimljiviji svadbeni običaji u Srbiji

Venčanje dvoje ljudi prema tradicionalnom shvatanju predstavlja ovekovečenje iskonske ljubavi, a brak se smatra jednom od Svetih Tajni. Skladno tome, na našem području su...

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

Tijani iz Vranja je potrebna naša pomoć

IN MEMORIAM: Zoran Ljubisavljević