Palačinke su jedna od omiljenih i najjednostavnijih poslastica, međutim one mogu biti i odlična osnova za ukusno slano jelo, poput ovog koje Vam danas preporučujemo.
Potrebno:
- 20 komada slanih palačinki, pripremljenih sa belim i integralnim brašnom
- 300 grama mlevenog svinjskog mesa
- 200 grama kačkavalja
- Glavica crnog luka
- Jedna šargarepa
- Tri mlevene slane plazme
- Začini po želji (vegeta, origano, majčina dušica, so, biber)
Meso upržiti sa sitno seckanim lukom i šargarepom i njime filovati palačinke. Poređati u vatrostalnu činiju ili pekač. Zatim narendati kačkavalj, preliti unapred pripremljenim bešamel sosom i posuti slanom plazmom. Peći u rerni na 250 stepeni, desetak minuta.
Ukoliko ste ipak raspoloženi za neki novi vid slane torte, možete ređati red plačinki, red mesa, red kačkavalja i preliti bešamel sosom i posuti mlevenom plazmom. Postupak ponoviti tri puta. Takođe peći desetak minuta.
Bešamel sos
- 30 g butera
- 30 g brašna
- 2 čaše mleka
- mleveni biber
- so
U manjoj šerpi na šporetu zagrejati buter ili maslac, dodati brašno i malo ga propržiti, ali ga ostaviti bele boje. Polako sipati mlako mleko, neprestano mešajući žicom da se masa sjedini. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Kuvati još malo da se zgusne, a zatim skinuti sa vatre i ohladiti.