Slane palačinke sa mlevenim mesom

38
 
 

Palačinke su jedna od omiljenih i najjednostavnijih poslastica, međutim one mogu biti i odlična osnova za ukusno slano jelo, poput ovog koje Vam danas preporučujemo.

Potrebno:

  • 20 komada slanih palačinki, pripremljenih sa belim i integralnim brašnom
  • 300 grama mlevenog svinjskog mesa
  • 200 grama kačkavalja
  • Glavica crnog luka
  • Jedna šargarepa
  • Tri mlevene  slane plazme
  • Začini po želji (vegeta, origano, majčina dušica, so, biber)

Meso upržiti sa sitno seckanim lukom i šargarepom i njime filovati palačinke. Poređati u vatrostalnu činiju ili pekač. Zatim narendati kačkavalj, preliti unapred pripremljenim bešamel sosom i posuti slanom plazmom. Peći u rerni na 250 stepeni, desetak minuta.

Ukoliko ste ipak raspoloženi za neki novi vid slane torte, možete ređati red plačinki, red mesa, red kačkavalja i preliti bešamel sosom i posuti mlevenom plazmom. Postupak ponoviti tri puta. Takođe peći desetak minuta.

 Bešamel sos   

  • 30 g butera
  • 30 g brašna
  • 2 čaše mleka
  • mleveni biber
  • so

U manjoj šerpi na šporetu zagrejati buter ili maslac, dodati brašno i malo ga propržiti, ali ga ostaviti bele boje. Polako sipati mlako mleko, neprestano mešajući žicom da se masa sjedini. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Kuvati još malo da se zgusne, a zatim skinuti sa vatre i ohladiti.