Vegetarijanski meni obuhvata obroke koji isključuju meso i ribu, ali uključuju raznovrsno voće, povrće, orašaste plodove, mahunarke, žitarice i mlečne proizvode. Evo primera vegetarijanskog menija za jedan dan:
Doručak:
- Ovsena kaša s voćem: Kuvajte ovsene pahulje u mleku ili biljnom mleku. Dodajte voće poput banane, bobica ili jabuke. Pospite čia semenkama i orašastim plodovima po želji.
- Smuti: Pripremite smuti od svežeg voća (npr. banana, jagode, spanać), jogurta ili biljnog jogurta i malo meda.
Ručak:
- Kinoa salata s povrćem: Kuvajte kinou i promešajte je sa iseckanim paradajzom, krastavcem, crvenom paprikom, maslinama, feta sirom i prelijte maslinovim uljem.
- Punjene paprike s rižom i povrćem: Napunite paprike smesom riže, crvenog sočiva, crvenog luka, paradajza, začina i pecite u rerni.
Užina:
- Humus s povrćem: Poslužite humus sa seckanim šargarepama, krastavcem i paprikom.
- Orašasti plodovi i suvo voće: Poput badema, oraha i suvih šljiva.
Večera:
- Vegetarijanski kari: Pripremite kari sa raznovrsnim povrćem (kao što su krompir, grašak, karfiol) u kokosovom mleku i začinima. Poslužite ga sa basmati pirinčem.
- Testenina s pestom od bosiljka: Skuvajte integralnu testeninu i prelijte je pestom od svežeg bosiljka, parmezana, pinjola i maslinovog ulja.
Desert:
- Voćna salata: Pomešajte sveže voće poput jagoda, ananasa, breskvi i dodajte malo sveže nane.
- Čokoladni mus sa avokadom: Napravite mus mešanjem avokada, kakaa, meda i malo vanile.
Ovaj meni pruža raznovrsnost nutrijenata, vlakana i proteina iz biljnih izvora, te može zadovoljiti nutritivne potrebe vegetarijanaca. Važno je prilagoditi ga vlastitim preferencama i nutritivnim potrebama. Takođe, uvek se preporučuje konsultovati se s nutricionistom kako biste bili sigurni da vaša ishrana zadovoljava sve vaše nutritivne potrebe.