26.1 C
Vranje
utorak, 17 maja, 2022
NaslovnaMoj ljubimacPitajte veterinara: Kako produžiti život mačku koji je pozitivan na IV I...

Pitajte veterinara: Kako produžiti život mačku koji je pozitivan na IV I FELV

Pitanje: Imam mačka od 2 godine. Ovog leta, u junu je kastriran. Pre tri dana sam primetila da nije raspoložen i nije hteo da jede. Uši su mu hladne, a jezik bled. Narednog dana sam ga odvela kod veterinara. Brzim testom je utvrđeno da je pozitivan na FIV I FELV. Imao je sniženu temperaturu, veterinarka mu je našla uvećane limfne čvorove. Tokom pregleda je mjaukao, po njenim rečima, zbog bolova. Dobio je infuziju. Doktorka je rekla da mu je krv jako bleda, da mu organizam ne proizvodi nove eritrocite, kako sam je razumela. Tog dana ništa nije jeo ni pio. Ima veoma loš zadah. Predložena je eutanazija, ali sam odbila. U toku noći je mjaukao više puta. Juče je bolje. Jeo je svinjsku jetru tri puta, pio je dosta vode i piškio, prede i kreće se normalno. Prethodnu noć je lepo spavao. Danas je takođe lepo jeo i pio vodu. Uši su mu i dalje hladne. Piškio je, ali nije imao stolicu otkako se razboleo, bar tri dana. Ne znam da li je to u redu?  Moje pitanje je, da li ga možemo spasiti i produžiti mu život? Da li mi možete preporučiti neke dodatke ishrani za jačanje imuniteta? Inače od juče je počeo da liže kamenje, zemlju i pesak.

Aleksandra

Odgovor: Nažalost kod ove bolesti prognoza nije dobra,ne postoji adekvatan lek pa samim tim ni izlečenje nije moguće.Klinički znaci variraju u zavisnosti od imuniteta same životinje, nejčešće se javlja imunosupresija, anemija i tumor limfnog tkiva (limfom) kao najteži oblik.

Terapija se uglavnom  svodi na jačanje imuniteta vitaminima i izbalansiranom ishranom. Izbegavajte namirnica kao sto su nepasterizovani proizvodi, jaja i sveže meso.

Zato što su imunosuprimirane mačke dosta sklonije zaražavanju bakterijama i parazitima, poreklom iz ove hrane. Nemojte izvoditi mačku napolje, kako ne bi širila infekciju, a i sama bila zaražena nekim drugim virusom ili bakterijom, što ne bi bilo dobro jer već ima narušen imunitet.

Savetujem da je na par meseci vodite na  kontrolu i proveru krvne slike.

DVM Nikola Jovanović, vlasnik ordinacije  „pet N vet“

Buy Me A Coffee

Popularno

Novinar VOM – a Bratislav Čukić osvojio prvu nagradu na...

Bratislav Čukić novinar - saradnik našeg portala osvojio je po odluci žirija prvu nagradu na novinarskom konkursu „Za bolji svet“ koji je pokrenula kompanija...

Pronađen leš na pruzi u mestu Đelinci