9.1 C
Vranje
sreda, 7 decembra, 2022
NaslovnaRelax kutakITAndroidi u vašem televizoru

Androidi u vašem televizoru

Do pre jedno dve decenije, u svetu tehnologije je postojala jasna razlika šta se smatra računarom, šta audio i video uređajima, šta konzolom za igrice, a šta prenosnim računarom.

Evo nas 20-tak godina kasnije, kada tih razlika (skoro) da i nema. Današnji mobilni telefoni – smartfonovi su zapravo mali računari koji slikaju, sviraju, surfuju Internetom, kreiraju dokumente. Čak i svi današnji novi televizori imaju neku od Smart opcija, bilo to povezivanje na popularne Internet sajtove ili čak cela verzija Android operativnog sistema.

U svetu, pa i kod nas, su veoma popularni tzv. Android box uređaji. Radi se mahom o jeftinim uređajima koji imaju procesore u rangu tableta, memoriju, memorijske kartice ili ugrađenu storage memoriju, USB, LAN, HDMI priključke kao i bežično WiFi povezivanje. Većina njih radi na Android operativnom sistemu,a na ovaj način dobijate jeftini računar koji možete povezati na TV ili monitor, i na njemu raditi skoro sve kao i na računaru – slušati muziku, gledati video, igrati igrice, a ako putem USB-a ili Bluetooth-a dodate miš i tastaturu, dobijate full desktop računar.

Treba napomenuti i da skoro svi današnji high-end TVi već imaju ugrađen Android OS, dok kompanija LG ima i svoj Web OS, koji je kupila od kompanije HP. U Aziji neki Samsung modeli imaju i posebni Tizen OS, koji razvija sam Samsung, a koji je po nekima i daleko bolje rešenje za TV od univerzalnog Androida.

Moderni računari postaju sve manji i manji, sa sve više funkcija. A već danas u mnogim domovima imamo situaciju da čekamo update softvera za TV, konzolu za igrice ili čak —frižider!

Ivan Trajković

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Izložba slika „Sila je sa nama“ Dr Miladina Otovića iz...

U Galeriji Narodnom muzeja u Vranju u četvrtak, 24. novembar 2022. godine, sa početkom u 18 sati biće otvorena izložba slika vrsnog umetnika iz...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru

Oduzeta veća količina rezanog duvana