Na današnji dan Vranje ostalo bez zgrade pozorišta

118

Na današnji dan 2012. godine, Vranje je ostalo bez zgrade pozorišta Bora Stanković, koja je stradala u podmetnutom požaru u susednoj diskoteci. Šest godina kasnije, nakon gomile problema koje prate obnovu, građevinski radovi su u drugoj fazi.

Prilikom nedavne posete Tihomira Arsića, državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja, organizovan je i obilazak radova na rekonstrukciji pozorišta „Bora Stanković“. Tom prilikom, gradonačelnik Slobodan Milenković govorio je  o dinamici radova u pozorištu.

U toku je druga faza građevinskih radova, koja se odvija po planu i trebalo bi da budezavršena u septembru. Nakon toga, počinje treća faza, odnosno radovi na opremanju pozorišta, a upravo zatvaranje finansijske konstrukcije za završne radove je bila tema sastanka sa gospodinom Arsićem, izjavio je tada Milenković.

Zgrada vranjskog pozorišta predstavljala je stecište brojnih kulturnih zbivanja u gradu. Nakon požara u njoj, teatar nastavlja sa radom na alternativnim scenama Doma vojske i Omladinskog kulturnog centra. Iako u teškim uslovima za rad, teatarski duh i dalje živi i glumci sa puno entuzijazma nižu brojne uspehe. Jedan od poslednjih je izvođenje predstave „Tri sestre“ u ruskom gradu Omsk.

Ovdašnja javnost i publika, sa žaljenjem prati situaciju oko dugogodišnje obnove teatra. U velikoj akciji koja je započela neposredno nakon požara prikupljeno je puno novca za obnovu zgrade.

Zgradu stradalu u požaru jula 2012. godine, izgradio vranjanski trgovac Janča Jovanović, 1892. godine