18.8 C
Vranje
petak, 20 maja, 2022
NaslovnaRelax kutakITDAW - studio u džepu

DAW – studio u džepu

Davno su prošla vremena kada vam je za audio produkciju, pa čak i naj običnije snimanje glasa trebao ceo studio – mikrofon, mikser i neka vrsta uređaja za snimanje.

Računari su danas sve brži i snažniji, a već dobrih dvadesetak godina u svetu su za obradu zvuka najpopularniji DAW softveri – Digitalne audio aplikacije.

Ovi programi vam omogućavaju da snimate više kanala zvuka odjednom, da primenite audio efekte, „ispeglate“ vaše numere, a uz pomoć VST sintisajzera i semplova čak i da pravite skoro sve vrste muzike.

Najpoznatiji DAW softveri su svakako Logic, Nuendo, FL Studio, Live!, Reason Record … Neki od njih imaju i besplatne verzije, dok su neki full komercijalni paketi. Koliko su ove vrste softvera popularne govori i to da Apple ima čak dva programa u svojoj ponudi – Garage Band za početnike i Logic za profesionalce. Takođe, tu su i tzv. „audio ekosistemi“ tj. kombinacije hardvera i softvera koji rade zajedno – najbolji primer je Pro Tools.

Sada DAW aplikacije dolaze i na mobilne uređaje – tablete i telefone, i to za oba OSa – i Android i iOS. Ovo vam u praksi omogućava da zvuk snimate i obradite na vašem mobilnom uređaju, te ga odmah otpremite na Sound Cloud , You Tube ili neki drugi online kanal.

Od napopularniji aplikacija izdvajamo FL Studio Mobile, Steinberg Cubasis za iPad, Garage Band za iPhone, kao i odlični Sun Vox za obe platforme.

Takođe tu su i aplikacije kojima kontrolišete spoljne audio uređaje sa samog telefona, kao što je aplikacija Lemur, a proslavila se jer je koriste čuveni Daft Punk.

I kada vam sada neko kaže – „Ceo dan si na telefonu !“ – možete mu reći “ Pa jel vidiš da komponujem ! „.

Ivan Trajković

Buy Me A Coffee

Popularno

MILICA RADULOVIĆ U MEDIJSKOM SKLONIŠTU: Dobar preduzetnik može da bude svako...

Milica Radulović, izvršna koordinatorka u Udruženju privrednika koja radi na projektu „Srbija inovira“,na Festivalu demokratije koji je izazvao veliko interesovanje mladih privrednika okupljenih u...