2.5 C
Vranje
četvrtak, 2 decembra, 2021
NaslovnaRelax kutakITFacebook je (opet) hakovan

Facebook je (opet) hakovan

Skoro da nema nedelje u IT svetu bez neke nove afere vezane za velike kompanije. Prošle nedelje smo pisali o hakerskom napadu i curenju podataka iz kompanije Google, a ovog puta je u fokusu Facebook.

Istraživači i kompjuterski stručnjaci su došli do podataka da je Facebook SDK – sistem koji se koristi za razvoj FB aplikacija – davao ovlašćenja trećim stranama da vide podatke korisnika. U pitanju su aplikacije Tinder, OKCupid, Bible+ itd. Ove treće strane su mogle da vide IP adrese, vrstu aplikacije i OSa, model uređaja kao i unikatni Ad ID svakog korisnika. Nemačka bezbednosna kompanija Mobilsicher u svom istraživanju je pronašla  i da određene aplikacije imaju read i write ovlašćenja, tj. mogle su pristupati porukama korisnika, ili čak pisati u njihovo ime.

U oktobru je takođe otkriveno da je Facebook delio podatke korisnika sa kompanijama Apple, Netflix i Spotify, što samo povećava sumnje da su privatni podaci korisnika ugroženi godinama.

Nemački Mobilsicher takođe navodi da sve ove afere i propusti pokazuju da se Facebooku ne može verovati, te da se zapravo i ne zna na koje sve načine koriste podatke više od 1,4 milijarde ljudi širom sveta.

Ivan Trajković

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Saša Stojković – Babačko

U ranim jutarnjim satima u niškom Kliničkom centru, nakon kraće bolesti u Nišu u 58. godini preminuo je vlasnik i glavni i odgovorni urednik...

Epidemiološki presek: Manje obolelih, dvoje preminulih

Zdravstveni centar dobio novi savremeni skener