21.6 C
Vranje
četvrtak, 19 maja, 2022
NaslovnaRelax kutakITFacebook priznao da sakuplјa milione kontakata e-pošte bez pristanka korisnika

Facebook priznao da sakuplјa milione kontakata e-pošte bez pristanka korisnika

Facebook ponovo u fokusu zbivanja nakon ugrožavanja privatnosti od oko 1.5mil korisnika, kao i njihovih kontakata.

U najnovijem propustu pitanja privatnosti koje se odnosi na Facebook, gigant društvenih mreža priznao je u sredu (17. april) da „nenamerno učitava“ kontakte e-pošte od 1.5 miliona korisnika koji su se prijavili od maja 2016. godine.

Sigurnosni istraživač je primetio kako je Facebook tražio lozinku e-pošte korisnika koji su se prvi put prijavili. Sigurnosni problem se sastojao od iskačuće poruke koja kaže da se kontakti „uvoze“ čak i bez dozvole korisnika.

Prema saopštenju iz Facebooka, problem je izazvao kvar koji je već rešen. Kompanija je dodala da se informacije o kontaktu ne dele ni sa kim i da ih Facebook trenutno „briše“.

Prošlog marta, Facebook više nije slao metode verifikacije lozinke e-poštom za lјude koji su se prvobitno prijavili za sajt.

facebookU izveštaju Business Insajdera, Facebook je priznao da su koristili podatke da bi pobolјšali cilјane reklame i predloge prijatelјa i da bi izgradili veću društvenu mrežu .

Nedavno je Facebook bio u centru zbivanja zbog navodnog čuvanja korisničkih lozinki „u čitlјivom formatu“ u okviru svojih sistema za skladištenje podataka. Više od 20.000 Facebook korisnika imalo je pristup lozinkama i računima 600 miliona Facebook korisnika.

Facebook je takođe otkrio da je čuvao na stotine miliona privatnih podataka korisnika na Amazonovim cloud serverima, gde se javno moglo pristupiti i preuzeti podatke.

Stručnjaci za bezbednost i vlade osudili su Facebook zbog kršenja privatnosti. Uprkos brojnim kršenjima privatnosti i globalnim posledicama koje su iz njih proizašle, Facebooku je izrečena samo novčana kazna u odnosu na njenu ukupnu neto vrednost.

Buy Me A Coffee

Popularno

Novinar VOM – a Bratislav Čukić osvojio prvu nagradu na...

Bratislav Čukić novinar - saradnik našeg portala osvojio je po odluci žirija prvu nagradu na novinarskom konkursu „Za bolji svet“ koji je pokrenula kompanija...