14.3 C
Vranje
subota, 24 septembra, 2022
NaslovnaRelax kutakITGoogle je (opet) hakovan

Google je (opet) hakovan

Google (Gugl), jedna od najvećih i najuticajnih IT kompanija, priznala je početkom nedelje da je njena društvena mreža Google Plus pretrpela još jedan hakerski napad. Gugl koristi termin „curenje podataka korisnika“, ali je sasvim jasno o čemu se radi.

Ugroženi su podaci oko 52,5 miliona korisnika ove društvene mreže, a „procureli“ su podaci kao što su imena, e-mail adrese, kao i zanimanje i starost korisnika. Različite aplikacije povezane sa Google Plus nalogom su čak mogle i da pristupe i podacima koji su deljeni privatno između korisnika mreže.

Google je odmah ugasio sve G+ Api programske dodatke kojima se pristupalo drugim aplikacijama, a sve veze mreže i spoljnih aplikacija će biti ugašene u narednih 90 dana.  U oktobru mesecu ove godine je takođe došlo do curenja podataka zahvaljujući programskoj grešci koja nije otkrivena čak tri godine.

Zbog svega ovoga, Google Plus mreža će biti ugašena u aprilu 2019, iako je prvobitno bilo planirano da se to desi u avgustu naredne godine.

Podsetimo, i Facebook je bio hakovan letos kada je takođe došlo do gubitka podataka miliona korisnika. Veliki broj IT stručnjaka i aktivista je zabrinut zbog sve češćih curenja privatnih podataka korisnika, a imajući u vidu da razne društvene mreže koristi preko 2 milijarde korisnika širom sveta, postaju jasne i prave razmere ugrožavanja privatnosti.

Ivan Trajković

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

U subotu 10.septembra, od 21 sat u sali Omladinskog kulturnog centra (OKCE) u Vranju, biće održan rock festival ,,Downhill", koji organizuju Grad Vranje i...

Mladić iz Vranja uboden nožem u lokalnom kafiću

U sredu Dan žalosti u Vladičinom Hanu