5.5 C
Vranje
četvrtak, 2 decembra, 2021
NaslovnaRelax kutakITGoogle je (opet) hakovan

Google je (opet) hakovan

Google (Gugl), jedna od najvećih i najuticajnih IT kompanija, priznala je početkom nedelje da je njena društvena mreža Google Plus pretrpela još jedan hakerski napad. Gugl koristi termin „curenje podataka korisnika“, ali je sasvim jasno o čemu se radi.

Ugroženi su podaci oko 52,5 miliona korisnika ove društvene mreže, a „procureli“ su podaci kao što su imena, e-mail adrese, kao i zanimanje i starost korisnika. Različite aplikacije povezane sa Google Plus nalogom su čak mogle i da pristupe i podacima koji su deljeni privatno između korisnika mreže.

Google je odmah ugasio sve G+ Api programske dodatke kojima se pristupalo drugim aplikacijama, a sve veze mreže i spoljnih aplikacija će biti ugašene u narednih 90 dana.  U oktobru mesecu ove godine je takođe došlo do curenja podataka zahvaljujući programskoj grešci koja nije otkrivena čak tri godine.

Zbog svega ovoga, Google Plus mreža će biti ugašena u aprilu 2019, iako je prvobitno bilo planirano da se to desi u avgustu naredne godine.

Podsetimo, i Facebook je bio hakovan letos kada je takođe došlo do gubitka podataka miliona korisnika. Veliki broj IT stručnjaka i aktivista je zabrinut zbog sve češćih curenja privatnih podataka korisnika, a imajući u vidu da razne društvene mreže koristi preko 2 milijarde korisnika širom sveta, postaju jasne i prave razmere ugrožavanja privatnosti.

Ivan Trajković

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Saša Stojković – Babačko

U ranim jutarnjim satima u niškom Kliničkom centru, nakon kraće bolesti u Nišu u 58. godini preminuo je vlasnik i glavni i odgovorni urednik...

Epidemiološki presek: Manje obolelih, dvoje preminulih

Zdravstveni centar dobio novi savremeni skener