2.9 C
Vranje
subota, 3 decembra, 2022
NaslovnaRelax kutakITImaš Huawei - nemaš Facebook

Imaš Huawei – nemaš Facebook

Huawei je za kratko vreme postao jedan od vodećih proizvođača smartfona i elektronike. Takođe, Huawei je vodeći svetski proizvođač opreme za 5G mreže nove generacije.

Društvena mreža Facebook je ovih dana zabranila pre-instaliranje svoje Android aplikacije na Huawei uređajima. Iako će korisnici moći sami da instaliraju ovu aplikaciju, nejasno je da li će Facebook uskoro potpuno onemogućiti pristup sa Huawei uređaja.

Kompanija Google je upozorila Belu kuću da je zabrana Huawei proizvoda veća opasnost po korisnike, jer je Huawei najavio svoj sopstveni operativni sistem kodnog imena „Ark OS“ , u koji će zapadne kompanije imati malo ili nimalo uvida. Ostaje da se vidi da li će popularne zapadne aplikacije uopšte i raditi na novom operativnom sistemu.

Na Kineskom tržištu Huawei nema nikakvih problema, jer je ubedljivo najpopularnija marka smartfona. U Kini su inače već godinama zabranjeni Facebook, Twitter i druge strane društvene mreže, a i Google je značajno limitiran.

U Kini dominiraju domaće aplikacije kao što su Sina Weibo, Alibaba, WeChat, Tencent Q i Youku Tudou, koji je Kineska verzija YouTube-a. Građani Kine već godinama mogu da plaćaju sve račune pomoću telefona, a čak se i izdavanje dokumenata vrši preko aplikacija. 87,7% Kineza poseduje pametni telefon, a očekuje se i da će ova brojka značajno rasti u narednim godinama.

Ivan Trajković

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

ANDRA JOVANOVIĆ: Bioskop si je bioskop, pozorište je pozorište

Bioskop u Vranju prošao je kroz bogatu istoriju dugu skoro 110 godina. O nekim prošlim vremenima i istoriji bioskopa, razgovarali smo sa poslednjim direktorom...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru

Oduzeta veća količina rezanog duvana