Imaš Huawei – nemaš Facebook

139
huawei facebook

Huawei je za kratko vreme postao jedan od vodećih proizvođača smartfona i elektronike. Takođe, Huawei je vodeći svetski proizvođač opreme za 5G mreže nove generacije.

Društvena mreža Facebook je ovih dana zabranila pre-instaliranje svoje Android aplikacije na Huawei uređajima. Iako će korisnici moći sami da instaliraju ovu aplikaciju, nejasno je da li će Facebook uskoro potpuno onemogućiti pristup sa Huawei uređaja.

Kompanija Google je upozorila Belu kuću da je zabrana Huawei proizvoda veća opasnost po korisnike, jer je Huawei najavio svoj sopstveni operativni sistem kodnog imena „Ark OS“ , u koji će zapadne kompanije imati malo ili nimalo uvida. Ostaje da se vidi da li će popularne zapadne aplikacije uopšte i raditi na novom operativnom sistemu.

Na Kineskom tržištu Huawei nema nikakvih problema, jer je ubedljivo najpopularnija marka smartfona. U Kini su inače već godinama zabranjeni Facebook, Twitter i druge strane društvene mreže, a i Google je značajno limitiran.

U Kini dominiraju domaće aplikacije kao što su Sina Weibo, Alibaba, WeChat, Tencent Q i Youku Tudou, koji je Kineska verzija YouTube-a. Građani Kine već godinama mogu da plaćaju sve račune pomoću telefona, a čak se i izdavanje dokumenata vrši preko aplikacija. 87,7% Kineza poseduje pametni telefon, a očekuje se i da će ova brojka značajno rasti u narednim godinama.

Ivan Trajković