18.8 C
Vranje
petak, 20 maja, 2022
NaslovnaRelax kutakITRačunari transformersi!

Računari transformersi!

Razlike između računara i mobilnih uređaja su sve manje i manje.

Sve je počelo 2014 godine kada je kompanija Asus predstavila svoj modele 2 u 1 računara PadFone i TransformerPad. Ubrzo zatim su i drugi proizvođači krenuli istim putem, pa je Microsoft predstavio svoj Surface RT i Surface Book, a Lenovo svoju liniju Yoga.

2 u 1 računari su pola tableti, a pola laptopovi. Sve ih karakteriše mogućnost odvajanja ekrana tj. tableta od tastature, te se uređaj koristi i kao klasični laptop, ali i kao tablet, sa ili bez olovke. Većina radi na operativnom sistemu Windows, a  ima i modela koji koriste i Android, pa tako prilikom pokretanja birate i operativni sistem.

Pre par godina se ovom društvu pridružio i Google svojom linijom Chrome OS tableta. Chrome OS je baziran na pretraživaču Chrome, a uz njega pokreće i HTML5 aplikacije , a noviji modeli i većinu Android aplikacija. Mana ovih uređaja je što zahtevaju stalnu Internet konekciju, ali u vreme 4G mreža i sveprisutnog WIFi-a ovo i nije neka velika mana.

Treba pomenuti i Dell XPS15 laptop, Samsung Notebook 9 Pro i Google Pixelbook – svi su najnoviji predstavnici hibridnih računara, i podržavaju najnovije standarde poput NVme skladištenja podataka, LTE konekciju i 4K rezoluciju ekrana.

I najnovija generacija iPad Pro tableta se takođe može transformisati u laptop računar uz dodatak tastature, mada većina novih tableta može koristiti bilo koju bežičnu bluetooth tatstaturu i miša.

Ivan Trajković

Buy Me A Coffee

Popularno

MILICA RADULOVIĆ U MEDIJSKOM SKLONIŠTU: Dobar preduzetnik može da bude svako...

Milica Radulović, izvršna koordinatorka u Udruženju privrednika koja radi na projektu „Srbija inovira“,na Festivalu demokratije koji je izazvao veliko interesovanje mladih privrednika okupljenih u...