10 C
Vranje
nedelja, 25 septembra, 2022
NaslovnaRelax kutakITRačunari transformersi!

Računari transformersi!

Razlike između računara i mobilnih uređaja su sve manje i manje.

Sve je počelo 2014 godine kada je kompanija Asus predstavila svoj modele 2 u 1 računara PadFone i TransformerPad. Ubrzo zatim su i drugi proizvođači krenuli istim putem, pa je Microsoft predstavio svoj Surface RT i Surface Book, a Lenovo svoju liniju Yoga.

2 u 1 računari su pola tableti, a pola laptopovi. Sve ih karakteriše mogućnost odvajanja ekrana tj. tableta od tastature, te se uređaj koristi i kao klasični laptop, ali i kao tablet, sa ili bez olovke. Većina radi na operativnom sistemu Windows, a  ima i modela koji koriste i Android, pa tako prilikom pokretanja birate i operativni sistem.

Pre par godina se ovom društvu pridružio i Google svojom linijom Chrome OS tableta. Chrome OS je baziran na pretraživaču Chrome, a uz njega pokreće i HTML5 aplikacije , a noviji modeli i većinu Android aplikacija. Mana ovih uređaja je što zahtevaju stalnu Internet konekciju, ali u vreme 4G mreža i sveprisutnog WIFi-a ovo i nije neka velika mana.

Treba pomenuti i Dell XPS15 laptop, Samsung Notebook 9 Pro i Google Pixelbook – svi su najnoviji predstavnici hibridnih računara, i podržavaju najnovije standarde poput NVme skladištenja podataka, LTE konekciju i 4K rezoluciju ekrana.

I najnovija generacija iPad Pro tableta se takođe može transformisati u laptop računar uz dodatak tastature, mada većina novih tableta može koristiti bilo koju bežičnu bluetooth tatstaturu i miša.

Ivan Trajković

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

U subotu 10.septembra, od 21 sat u sali Omladinskog kulturnog centra (OKCE) u Vranju, biće održan rock festival ,,Downhill", koji organizuju Grad Vranje i...

Mladić iz Vranja uboden nožem u lokalnom kafiću

U sredu Dan žalosti u Vladičinom Hanu