Naslovna Relax kutak IT Srpski softver stoji iza krađe Trampovih glasova?

Srpski softver stoji iza krađe Trampovih glasova?

Već sada je izvesno da je kandidat demokrata Džo Bajden pobedio na izborima u SAD (kao i kandidatkinja za potpredsednika, prva žena na ovoj funkciji, senatorka Kamala Haris), tim (još uvek) predsednika Donalda Trampa ne odustaje, pa je podneo na stotine tužbi lokalnim i federalnim sudovima za navodnu ‘masovnu krađu glasova’.

Tramp je pre dva dana na Twitteru optužio Kanadsko-američku kompaniju ‘Dominion Voting Systems’ da je učestvovala u krađi glasova, te da su njene mašine ‘obrisale’ 2.7 miliona glasova namenjenih njemu. Ovo je, naravno, naišlo na ogromnu podršku Republikanaca i Trampovih pristalica, pa su društvene mreže u SAD ‘zatrpane’ vestima o ovim mašinama.

U pitanju su jednostavne mašine, koje su kombinacija skenera dokumenata, računara i modula za komunickaciju. Rad mašine je baziran na OCR sistemu (Optical character recognition) koji prepoznaje štampani i pisani tekst. Nakon glasanja, birač u SAD ubacuje listić u mašinu, koja ga obrađuje. Postoji i najnovija verzija ovog sistema pod nazivom ‘Imagecast X’ sa unapređenim mogućnostima, gde je ceo proces glasanja digitalizovan, i ima tzv. ‘multi-factor’ sistem provere korisnika, kao i enkripciju podataka.

Sve ovo ne bi bilo toliko zanimljivo, da se softver za ove mašine ne pravi – u Beogradu. Srbija je već godinama jedan od softverskih centara u Evropi, pa ne čudi podatak da i ova kompanija ima svoje odeljenje u našoj zemlji. Po nekim tvrdnjama na internetu, same mašine se proizvode od delova iz Kine i sa Tajvana (što je i slučaj kod većine IT kompanija) a sam softver je ‘naše gore list’. Inače, o Dominion Voting Systems Srbija se pisalo još 2017, posle izbora na kojima je Tramp pobedio Hilari Klinton.

Trampu ostaje samo Twitter, a on je još 2018. godine nazvan ‘Twitter predsednikom’ zbog njegove navike da odluke njegove administracije prvo saopštava na ovoj društvenoj mreži.

Ivan Trajković

Buy Me A Coffee
Ivan Trajković
Ivan Trajković
Novinar. Kolumnista. IT expert & edukator. Demokrata. PR & Public relations. Media consultant.

Popularno

Ubijena Sara Asanović na OMV pumpi u Vranju

Sara Asanović (27) ubijena je večeras u kafiću na OMV pumpi u Vranju. U nju je kako je VOM-u potvrđeno u istražnim organima ispaljeno...

Bivša novinarka iz Vranja uhapšena u Španiji

Ubio se Marjan Stamenković ubica Sare Asanović