2.5 C
Vranje
četvrtak, 2 decembra, 2021
NaslovnaRelax kutakITSrpski softver stoji iza krađe Trampovih glasova?

Srpski softver stoji iza krađe Trampovih glasova?

Već sada je izvesno da je kandidat demokrata Džo Bajden pobedio na izborima u SAD (kao i kandidatkinja za potpredsednika, prva žena na ovoj funkciji, senatorka Kamala Haris), tim (još uvek) predsednika Donalda Trampa ne odustaje, pa je podneo na stotine tužbi lokalnim i federalnim sudovima za navodnu ‘masovnu krađu glasova’.

Tramp je pre dva dana na Twitteru optužio Kanadsko-američku kompaniju ‘Dominion Voting Systems’ da je učestvovala u krađi glasova, te da su njene mašine ‘obrisale’ 2.7 miliona glasova namenjenih njemu. Ovo je, naravno, naišlo na ogromnu podršku Republikanaca i Trampovih pristalica, pa su društvene mreže u SAD ‘zatrpane’ vestima o ovim mašinama.

U pitanju su jednostavne mašine, koje su kombinacija skenera dokumenata, računara i modula za komunickaciju. Rad mašine je baziran na OCR sistemu (Optical character recognition) koji prepoznaje štampani i pisani tekst. Nakon glasanja, birač u SAD ubacuje listić u mašinu, koja ga obrađuje. Postoji i najnovija verzija ovog sistema pod nazivom ‘Imagecast X’ sa unapređenim mogućnostima, gde je ceo proces glasanja digitalizovan, i ima tzv. ‘multi-factor’ sistem provere korisnika, kao i enkripciju podataka.

Sve ovo ne bi bilo toliko zanimljivo, da se softver za ove mašine ne pravi – u Beogradu. Srbija je već godinama jedan od softverskih centara u Evropi, pa ne čudi podatak da i ova kompanija ima svoje odeljenje u našoj zemlji. Po nekim tvrdnjama na internetu, same mašine se proizvode od delova iz Kine i sa Tajvana (što je i slučaj kod većine IT kompanija) a sam softver je ‘naše gore list’. Inače, o Dominion Voting Systems Srbija se pisalo još 2017, posle izbora na kojima je Tramp pobedio Hilari Klinton.

Trampu ostaje samo Twitter, a on je još 2018. godine nazvan ‘Twitter predsednikom’ zbog njegove navike da odluke njegove administracije prvo saopštava na ovoj društvenoj mreži.

Ivan Trajković

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Saša Stojković – Babačko

U ranim jutarnjim satima u niškom Kliničkom centru, nakon kraće bolesti u Nišu u 58. godini preminuo je vlasnik i glavni i odgovorni urednik...

Epidemiološki presek: Manje obolelih, dvoje preminulih

Zdravstveni centar dobio novi savremeni skener