22.1 C
Vranje
ponedeljak, 16 maja, 2022
NaslovnaRelax kutakITVirtuelni muzeji

Virtuelni muzeji

Jedan od najvećih benefita interneta, od njegovih početaka 90tih godina, kao i same internet revolucije u svetu, je svakako razmena znanja i učenje na daljinu.

Internet je omogućio ljudima širom sveta da prate najnovija naučna dostignuća, pohađaju online kurseve, uče jezike, ili prate najnovija dostignuća NASA u svemiru.

Internet je takođe omogućio ljubiteljima umetnosti da prate rad svojih omiljenih umetnika, ili da zavire u najpoznatije svetske galerije i muzeje.

Gugl sada ide i korak dalje. Ovaj IT gigant je razvio novu aplikaciju nazvanu „Arts and Culture„.

Ova aplikacija vam omogućava da posetite poznate svetske muzeje u virtuelnoj realnosti (AR). Džepna galerija, kako se zove jedna od opcija, vam u najnovijem izdanju daje priliku da zavirite u Mauritsijus muzej  u Hagu, i iz prve ruke pogledate dela umetnika kao što je Johanes Vermer, i njegova slika „Devojka sa bisernom minđušom“.

Aplikacija je dostupna i za Android i za iOS mobilne uređaje, s tim što prvo treba instalirati i podršku za ARCore na Androidu ili ARKit za iOS.

U Tokiju umetnici takođe koriste virtuelnu realnost u svrhu umetničkih eksperimenata. Japanski umetnički kolektiv teamLab je otvorio izložbu umetničkih instalacija koje obuhvataju kompjutersku grafiku, AR virtuelnu realnost, zvuk i svetlo, i zajedno čine veliku „digitalnu“ umetničku postavku.

Iako poseta virtuelnim muzejima i galerijama nije isto što i „prava stvar“, mogućnost da na svom mobilnom uređaju ili laptopu pristupite desetinama hiljada umetničkih dela iz celog sveta stvara jedan potpuno novi horizont za učenje, informisanje, pa i zabavu. Stvarno – 21. vek!

Ivan Trajković

Buy Me A Coffee

Popularno

Mirjana pobedila karcinom i svoju kreativnost pretočila u biznis

Mirjana Nikolić je žena koju kroz život prati epitet da je "radnik". Karijeru je započela kao bankarski službenik, radila je kao menadžer u Robnoj...

Požar u stanu u ulici Kralja Milana