19.9 C
Vranje
utorak, 5 jula, 2022
NaslovnaRelax kutakMila Đorđević od najranijeg detinjstva stvara neverovatne crteže

Mila Đorđević od najranijeg detinjstva stvara neverovatne crteže

Mila Đorđević iz Vranja je devojčica umetničkog senzibiliteta koja stvara neverovatne crteže i slike još od najranijeg detinjstva. Njen neosporni talenat u kombinaciji sa radom učinio je da iza sebe već ima prvu samostalnu izložbu koja nikoga nije ostavila ravnodušnim. Izložba nazvana „Iskrice“,organizovana je u Dečjem savezu i na njoj je bilo izloženo 50 dela mlade umetnice.

Sa Milom se srećemo, ne slučajno, u Likovnoj radionici Narodnog univerziteta. Devvojčica u dobro poznatom okruženju ipak ima tremu, ali i u ovom trenutku njena podrška su njeni roditelji Slađana i Nenad koji sa ponosom gledaju u svoju devojčicu i dele sa nama utiske kako im je najvažnije što je Mila srećna dok stvara. O Mili i njenom stvaralaštvu govori i nadaleko čuvena slikarka z Vranja Vesna Marinković Stanković, voditelj Likovne radionice.

Detetu crtež služi kako bi ispričalo priču. Dečiji crteži proizilaze iz potrebe da nacrta ono što o predmetima zna a ne ono što vidi. U njih ugraĐuju svoje želje i ono što očekuju. Ta mala umetnička dela pokazuju kako dete shvata svet oko sebe i kako se oseća. Mila Đordjević ima osam godina a njeni crteži i slike daleko prevazilaze radove dece tog uzrasta – kaže vesna Marinković Stanković, dok je Mila gleda sa puno poštovanja iz očevog naručja.

Vesna ne krije da je i sama bila skeptik da su to Milini radovi, da je nije sama gledala kako radi i stvara.

Devojčica drži olovku u ruci i skromno se osmehuje, kaže da crta od kako zna za sebe i da su joj to uvek bileomiljene igračke. Iako je odlična učenica i ima druga interesovanja, ipak prva i najveća ljubav su i dalje olovke i bojice.

Ja crtam od kako znam za sebe. Moja inspiracija su životinje i priroda, ali volim da na papir prenesem sve što me okružuje. Crtam svoje prijatelјe, predmete i sve što je lepo. Lepota je moja najveća inspiracija, želim da sve što vidim da je lepo na neki način i sačuvam – priča ova devojčica.

Majka Slađana kaže da Mila ima iza sebe puno crteža i da ona i suprug to revnosno čuvaju. Prate njene žele i potrebe i podržavaju je.

Uvek smo primećivali, kuća nam je puna njenih crteža koje uredno čuvamo. Ne zna im se broj, ali nama je to zadovolјstvo. Moja mama je slikala, ja takođe iz hobija iako se niko od nas nije profesionalno bavio time,ali je Mila rasla sa tom lјubavlјu – priča mama Slađana.

Milini rođaci i prijatelјi njenih roditelјa nikada nisu imali dilemu šta devojčici da poklone. Neki pribor za crtanje, bojice, olovke i flomasteri su uvek pravi izbor i ono što devojčici izmami osmeh.

Mila Đorđević je tek na početku života, a već su je mnogi okarakterisali kao devojčicu koja obećava.

 

Buy Me A Coffee

Popularno

MURAL KOJI JE PODELIO VRANJE: Ne sudi već čovek budi

Čini mi se godinama već slušam ideju veterana da Vranje dobije mural posvećen ruskom dobrovoljcu Albertu Andijevu. Čula sam sledeće komentare “Muka mi je...

MILENA ŠKARIĆ: Nečije malo, nekome puno znači