6.2 C
Vranje
sreda, 27 oktobra, 2021
NaslovnaVestiCOVID -19Prvi Vranjanci koji su preželali koronu sutra doniraju plazmu

Prvi Vranjanci koji su preželali koronu sutra doniraju plazmu

Prvih dvadeset Vranjanaca koji su preležali koronu sutra će u Službi za snabdevanje krvlju i krvnim produktima dati krvnu plazmu koja se pokazala vrlo delotvorna u lečenju pacijenata obolelih od virusa COVID 19.

Inače ovaj postupak će sprovesti ekipe Zavod za transfuziju krvi u Nišu. Prema rečima načelnice ove Službe u Vranju dr Vesne Stojanović važno je napomenuti da sada u Vranju  postoji banka krvi i da se građani mogu javiti ukoliko žele da budu donatori.

Građani koji su preležali koronu mogu da se jave, mi ćemo uraditi analizu krvi koja je svojevrsna trijaža potencijalnih dobrovoljnih davalaca, da bi niški Zavod dalje sproveo postupak prikupljanja plazme – kaže dr Stojanović.

Potencijalni davaoci plazme potrebno je da imaju potvrđenu dijagnozu Covid-19  (pozitivan PCR rezultat nazofaringealnog brisa), da prođe 14 dana od prestanka simptoma (potpunog oporavka) ili da imaju pozitivan rezultat serološkog testa na IgG antitela. Potrebno je da ispunjavathu i opšte kriterijume za selekciju davalaca plazme, što znači da su starosnoj dobi od  18 do 60 godina i da nemaju hronične bolesti.

Doniranje plazme se obavlјa afereznom procedurom – plazmaferezom – pomoću aparata  separatora krvnih ćelija i plazme. U toku procedure iz krvi davaoca se prikuplјa samo određena količina plazme, a ostali sastojci krvi se vraćaju davaocu kroz isto mesto venepunkcije. Procedura traje oko 40-60 minuta.

Buy Me A Coffee

2 KOMENTARA

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Poznavalac
Poznavalac
Gost
11 months ago

Aferim

Anonymous
Anonymous
Gost
11 months ago

Nakon „saharane“ u nedelju biće mnogo donatora…

Popularno

GABRIJELA TASIĆ – ADŽIĆ: Njena sreća je tri puta veća

Biti majka je, kako sve žene koje jesu majke kažu, blagoslov i sreća. Medicinska sestra Gabrijela Tasić - Adžić je pre  sedam godina najpre...