24.9 C
Vranje
subota, 1 oktobra, 2022
NaslovnaVestiCOVID -19Prvi Vranjanci koji su preželali koronu sutra doniraju plazmu

Prvi Vranjanci koji su preželali koronu sutra doniraju plazmu

Prvih dvadeset Vranjanaca koji su preležali koronu sutra će u Službi za snabdevanje krvlju i krvnim produktima dati krvnu plazmu koja se pokazala vrlo delotvorna u lečenju pacijenata obolelih od virusa COVID 19.

Inače ovaj postupak će sprovesti ekipe Zavod za transfuziju krvi u Nišu. Prema rečima načelnice ove Službe u Vranju dr Vesne Stojanović važno je napomenuti da sada u Vranju  postoji banka krvi i da se građani mogu javiti ukoliko žele da budu donatori.

Građani koji su preležali koronu mogu da se jave, mi ćemo uraditi analizu krvi koja je svojevrsna trijaža potencijalnih dobrovoljnih davalaca, da bi niški Zavod dalje sproveo postupak prikupljanja plazme – kaže dr Stojanović.

Potencijalni davaoci plazme potrebno je da imaju potvrđenu dijagnozu Covid-19  (pozitivan PCR rezultat nazofaringealnog brisa), da prođe 14 dana od prestanka simptoma (potpunog oporavka) ili da imaju pozitivan rezultat serološkog testa na IgG antitela. Potrebno je da ispunjavathu i opšte kriterijume za selekciju davalaca plazme, što znači da su starosnoj dobi od  18 do 60 godina i da nemaju hronične bolesti.

Doniranje plazme se obavlјa afereznom procedurom – plazmaferezom – pomoću aparata  separatora krvnih ćelija i plazme. U toku procedure iz krvi davaoca se prikuplјa samo određena količina plazme, a ostali sastojci krvi se vraćaju davaocu kroz isto mesto venepunkcije. Procedura traje oko 40-60 minuta.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

2 KOMENTARA

2 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Poznavalac
Poznavalac
Gost
1 godina pre

Aferim

Anonimno
Anonimno
Gost
1 godina pre

Nakon „saharane“ u nedelju biće mnogo donatora…

Popularno

Najzanimljiviji svadbeni običaji u Srbiji

Venčanje dvoje ljudi prema tradicionalnom shvatanju predstavlja ovekovečenje iskonske ljubavi, a brak se smatra jednom od Svetih Tajni. Skladno tome, na našem području su...

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

Tijani iz Vranja je potrebna naša pomoć

Miholjski susreti sela u Katunu