NaslovnaVestiCOVID -19U Bujanovcu blizu 150 zvanično obolelih (Foto i Video)

U Bujanovcu blizu 150 zvanično obolelih (Foto i Video)

U Bujanovcu se zvaničan broj zaraženih od početka epidemije kreće oko 150, a što se umrlih tiče taj broj je 12 ne računajući dvojicu braće iz Velikog Trnovca koji su preminuli nedavno, a sumnja se da su oboleli od korone.

Borba protiv korone u ovoj multietničkoj opštini, po malo je specifična. Lekari su saglasni da se situacija sa kovidom ne shvata ozbiljno, da su i dalje zastupljene teorije zavere.

Bujanovčani ne odustaju od svadbi i drugih vrsta okupljanja, a mnogi od njih se i ne javljaju lekarima, pa se zato spekuliše da je broj zaraženih i umrlih znatno veći od onog koji ulazi u zvaničnu statistiku.

Ipak, za razliku od Vranja u Bujanovcu je saradnja između lokalne samouprave i lekara na zavidnom nivou, tako da se prate preporuke struke i primenjuju mere čiji je cilj da se spreči dalje “razbuktavanje virusa”.

Ograničeno je radno vreme  ugostitelјskih objekata, neće raditi pijace ponedelјkom kada je tradicionalni pijačni dan. Sa druge strane i ja argumentovano tvrdim da se organizuju svadbe i druga veselјa, što nije dobro jer svaki vid okuplјanja je preveliki rizik – kaže dr Lelica Jovanović direktorka bujanovačkog Doma zdravlja i dodaje da veruje da će “dobar narod u Bujanovcu bilo koje nacionalnosti shvatiti da su mere koje su uvedene, uvedene radi opšteg dobra i zaustavlјanja virusa”.

U Bujanovcu maske se nose samo gde mora, u javnim institucijama, bankama ili prodavnicama gde se insistira da nema ulaza bez maski. Veliki broj lјudi šeta gradom, a i kafići su puni. Ugostitelјi su prilagodili rad preporučenim merama.

Bujanovčani sa kojima smo razgovarali mnogo su više uplašeni čini se za egzistenciju nego od virusa. Kažu da ih mere revoltiraju jer ne mogu normalno da žive i da rade.

Foto: I.Mladenović

Na zelenoj pijaci zajedno Srbi, Albanci i Romi prodaju svako za svojom tezgom. Nespretno nose maske “reda radi” da se ne pojavi neka inspekcija. Kažu da će ih mere uništiti i da ne mogu da žive.

Sve što smo proizveli propada, nema ko da kupi, plaše narod tim virusom a mi polјoprivrednici treba da umremo od gladi, našu muku niko ne vidi – lјutito odmahuje rukom polјoprivredni proizvođač iz okoline Bujanovca.

Ništa bolјa situacija nije ni na robnoj pijaci. Prodavci kažu da nema kome i nema gde da prodaju robu, jer već mesecima ne radi pijaca ni u Vranju.

Sve ja hoću da razumem, ali ne razume država našu bedu. Što južnije to tužnije. Evo pitam predsednika države Od čega bre da živimo, da li neko o tome misli. Mnogo je jači strah od gladi nego od korone – kaže Dževat Ćamili iz Bujanovca.

Dodatni problem predstavlјa i dolazak gasterbajtera, koji su iskoristili leto za građevinske radove, razne proslave i druga okuplјanja, što stvara potencijalna mini žarišta kojima čini se niko ne može stati na put.

Pacijenti iz ovog kraja kojima je potrebna hospitalizacija, transportuju se za Vranje, Niš ili Surdulicu. Krizni štab doneo je odluku da se Bujanovačka Banja pretvori u Kovid bolnicu ukoliko postoji potreba za zbrinjavanjem lakših pacijenata. Član Republičkog Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je da je Bujanovačka Banja opremlјena ali da za sada nema potrebe pretvarati je u kovid bolnicu.

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Dr Nebojša Dimitrijević profesor strukovnih studija

Profesor dr Nebojša Dimitrijević preminuo je danas, u 48. godini života, od posledica korona virusa u kruševačkoj Kovid bolnici. Dimitrijević je radio kao profesor na...

Vozač kamiona povređen u selu Stubal

Na fasadi kuće u kojoj žive Romi osvanuo kukasti krst