13.7 C
Vranje
sreda, 5 oktobra, 2022
NaslovnaVestiDruštvoDANAS JE SVETI PANTELEJMON: Jedna od najlepših svetinja u Vranju posvećena je...

DANAS JE SVETI PANTELEJMON: Jedna od najlepših svetinja u Vranju posvećena je ovom svetitelju

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, danas slave praznik posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu. Jedna od najlepših svetinja u vranjskom kraju, manastir u selu Lepčince posvećana je ovom svetitelju.

Ovaj priznati lekar živeo je u četvrtom veku posle Hrista. Sveti Pantelejmon je rođen u Nikomidiji. Bio je dobar učenik, sa posebnim darom za medicinske nauke, bio je iznad svega milostiva i dobra srca. Po smrti oca, imanje je razdelio sirotinji, i živeo skromno. Sve koji su mu se obraćali za pomoć, lečio je potpuno besplatno. Zbog vere u Gospoda, pogubljen je na današnji dan 304. godine, u vreme progona hrišćana.

Za Svetog Panteliju narod veruje da je brat Svetog Ilije, a po narodnom kalendaru, danas je pravi dan za započinjanje nekog posla.

U selu Lepčincu nadomak Vranja nalazi se manastir posvećen Svetom Pantelejmonu. Predanje govori da je na mestu današnjeg manastira postojao manastir podignut u XIV veku, u vreme Svetog kralјa Milutina.Spisi crkve pokazuju da se XIV veka manastir se pominje kao metoh manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog.

Dolaskom arhimandrita Pajsija Tanasijevića 1993. godine u manastir Prepodobnog Prohora, započinje obnova manastira Svetog Pantelejmona. Novi konak podignut je iz temelјa 1995, anovi zvonik 2000. godine.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Najzanimljiviji svadbeni običaji u Srbiji

Venčanje dvoje ljudi prema tradicionalnom shvatanju predstavlja ovekovečenje iskonske ljubavi, a brak se smatra jednom od Svetih Tajni. Skladno tome, na našem području su...

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

Tijani iz Vranja je potrebna naša pomoć

IN MEMORIAM: Zoran Ljubisavljević