15.4 C
Vranje
ponedeljak, 26 septembra, 2022
NaslovnaVestiDruštvoKonferencija o odnosu mladih i medija u Vranju - Da medijska slika...

Konferencija o odnosu mladih i medija u Vranju – Da medijska slika bude jasnija

Koliko je važno da mladi razumeju medijski sadržaj koji im se plasira, ali i da učestvuju u njegovom stravaranju, glavne su teme o kojima se juče govorilo u Medijskom skloništu u Vranju, na konferenciji „Digitalna stvarnost mladih – da medijska slika bude jasnija“.

Mladi sa juga Srbije imali su priliku da od ljudi koji se bave stvaranjem i analizom medijskih sadržaja kako u tradicionalnim medijima, tako i na društvenim mrežama, čuju kako moraju biti jako oprezni sa informacijama koje ih zatrpavaju sa svih strana, a koje često nisu  namenjene njima, ili ako jesu, onda to nije uvek sa dobrom namerom. Pored toga, na primeru praktikanata i praktikantkinja koji su tokom leta završili dvomesečne prakse u medijima InfroVranjske, Bujanovačke, JUGpress i Preshevapress, pričalo se o važnosti učestvovanja mladih u kreiranju medijskih sadržaja.

Veljko Ilić iz Vranja jedan je od praktikanata u InfoVranjskim koji je ostao deo redakcije i nakon završene prakse. Sa njim je novinarsko iskustvo sticala i Anđa Stanojković, dok su u Bujanovačkim bili Anastasija Janjić i Vukan Petković. Jovana Stošić je svoje novinarsko umeće pokazala u JUGpress-u, dok je Emilija Trajković imala priliku da svoje prve novinarske korake načini u mediju PreshevaPress.

Ja sam već neko vreme imao ideju da se bavim medijima, ali sam čekao dobru priliku, jer nisam hteo da volontiram u nekom režimskom mediju. Kada sam naišao na priliku koju su mi ponudile Građanske inicijative u saradnji sa InfoVranjskim i Vranjskim online magazinom, rešio sam da je iskoristim, ali nisam ni sanjao da će bude tako dobro organizovano. Sve je kao u bajci, ostao sam ovde da radim, baviću se raznim temama koje su vezane za mlade. Mi kao predstavnici medija moramo da izveštavamo o temama bitnim za mlade u najrazličitijim formama i na taj način probamo da im se približimo – smatra Veljko, koji je četvrta godina srednje škole, a zaljubljenik je u novinarstvo.

Da lažne informacije ne vrebaju samo sa tradicionalnih medija, nego i sa društvenih mreža, mlade je upozorio Nikola Ristić, menadžer društvenih mreža i komunikacije u KOMS-u. Kako kaže, još uvek nismo ni svesni svih izazova koje mreže nose sa sobom, ali ono što je do sada registrovano svakako su obmane, zloupotreba ličnih podataka, čak i fizičke bezbednosti, u smislu prevelikog otkrivanja informacija o sebi, koje kasnije neko može da zloupotrebi.

Na konferenciji koja je održana u vranjskom Medisjkom skloništu  mladi pogledali i video koji je prikazao rad praktikanata i praktikantkinja u medijima kroz MoJo (Mobile Journalism) sadržaje, nastale na jednom od treninga koji su tokom praksi završili. Čitav događaj upotpunila je i izložba „Uhvati svaki trenutak“, koja je prikazala fotografije nastale na treninzima koje su Građanske inicijative organizovale na srpskom i albanskom jeziku, a koje je završilo 40-ak mladih sa juga Srbije. Za dobru atmosferu na kraju konferencije pobrinuo se DJ Sync.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

U subotu 10.septembra, od 21 sat u sali Omladinskog kulturnog centra (OKCE) u Vranju, biće održan rock festival ,,Downhill", koji organizuju Grad Vranje i...
vencanje-mlada-mladozenja

Najzanimljiviji svadbeni običaji u Srbiji