14.9 C
Vranje
nedelja, 26 juna, 2022
NaslovnaVestiDruštvoPedagoški fakulteti u Vranju i Somboru realizuju studentsku razmenu

Pedagoški fakulteti u Vranju i Somboru realizuju studentsku razmenu

Pedagoški fakultet u Vranju je od 9. do 13. maja domaćin studentima Pedagoškog fakulteta u Somboru u okviru dogovorene studentske razmene, pri kojoj u isto vreme i deset studenata iz Vranja boravi na fakultetu u Somboru. Ova razmena studenata rezultat je potpisanog sporazuma o saradnji dva fakulteta i nastavak zajedničkih aktivnosti ostvarivanih u okviru međunarodnog stručnog projekta. Na oba ova fakulteta su mišljenja da je za studente, pored podsticanja međunarodne razmene i mobilnosti, dragoceno da posete srodne fakultete u svojoj zemlji.

Studenti oba fakulteta imaju priliku da se, tokom nedelje dana boravka na pedagoškom fakultetu drugog krajnjeg dela države, upoznaju sa studijskim programima, organizacijom nastave, vannastavnim i drugim aktivnostima, sa kolegama i  nastavnicima drugog fakulteta, da razmene ideje, iskustva, primere dobre prakse.

Pedagoški fakulteti u Vranju i Somboru, kao fakulteti rubnih područja zemlje, dele slične probleme zbog izražene depopulacije pograničnih područja. Uprkos tome, Pedagoški fakultet u Vranju već 29 godina uspešno ostvaruje svoju misiju kvalitetnog obrazovanja učitelja, vaspitača i od pre sedam godina i master profesora tehnike i informatike. Takođe, u pripremi su i novi studijski programi kojima će se obogatiti lepeza ponude ovog fakulteta u oblasti obrazovanja.

Ovakva razmena studenata pedagoških fakulteta do sada nije ostvarivana i predstavlja značajan doprinos obogaćivanju studentskog života studenata pedagoških fakulteta u Vranju i Somboru. Takođe, ovo bi trebalo da inicira otvaranje novog poglavlja saradnje između svih pedagoških fakulteta u Srbiji.

Realizaciju ove ideje pomogao je Dom za učenike srednjih škola u Vranju koji je obezbedio smeštaj i ishranu gostiju iz Sombora. Dom za učenike je deo Kluba prijatelja Pedagoškog fakulteta jer je ustanova koja kontinuirano pruža odlične uslove studentima za boravak u Vranju tokom studiranja.

Buy Me A Coffee

Popularno

Jeleni iz Surdulice hitno potrebna pomoć dobrih ljudi

Jelena Vukojević je rođena 1985. godine  u Surdulici gde je do punlestva živela  u selu Leskova Bara. Udata je u Beogradu i majka dvoje...

Pionirke ŽFK Dinamo četiri dana u Beču