13.8 C
Vranje
utorak, 24 maja, 2022
NaslovnaVestiDruštvoPovećana koncetracija polena ambrozije u vazduhu

Povećana koncetracija polena ambrozije u vazduhu

U periodu od 10. avgusta do 10. septembra koncentracija polena ambrozije u vazduhu je  povećana, zbog toga  alergične osobe treba da izbegavaju duži boravak u prirodi.

I osobe koje nisu alergične treba da se jave lekaru ukoliko primete smetnje, jer se alergijska reakcija može javiti u bilo kom razdoblјu života, kažu stručnjaci.

Leto koje je do nedavno podsećalo na jesen delimično je olakšalo  mučan period za alergične i donekle uticalo na smanjenje upornog polena biljaka. Ipak, temperature vazduha rastu, što pogoduje cvetanju ambrozije, čija koncentracija je prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine u porastu, a najveća se očekuje već od sredine avgusta.

Iz Zavoda za javno Zdravlje u Vranju savetuje se alergičnim osobama:

  • najveće koncentracije polena su u prepodnevnim satima. Tada je najbolje izbegavati šetnju u prirodi. Preporučuje se da prozori od stana i automobila budu zatvoreni.
  • šetnja se savetuje posle kiše jer su tada koncentracije polena u vazduhu manje.
  • važna preventivna mera je i svakodnevno tuširanje kao i pranje kose .
  • ne sušiti veš u dvorištu i na terasi (mokar veš sakuplja polen)
  • planirati godišnji odmor u skladu sa periodom pojave polena u vazduhu na koje je osoba alergična
  • redovan kontakt sa lekarima alergolozima, kao i adekvatna primena lekova za alergije.

Po evropskim standardima, Agencija za zaštitu životne sredine prati 24 alergene vrste polena. Od svih, ambrozija je najopasniji i najštetniji polen.

Buy Me A Coffee

Popularno

PČINJSKI OKRUG: 15 pozitivnih na koronavirus

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju od 247 juče obrađenih uzoraka iz Pčinjskog okruga, ukupno je  kod 15 osoba potvrđen...