NaslovnaVestiDruštvoPravoslavci slave Lazarevu subotu - Vrbicu

Pravoslavci slave Lazarevu subotu – Vrbicu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Lazarevu subotu, odnosno Vrbicu, praznik koji se pada u subotu uoči praznika Cveti, koji uvek padaju u šestu nedelјu Časnog posta posvećena je uspomeni na vaskrsenje četvorodnevnog Lazara, i na ulazak Hristov u Jerusalim, gde su ga deca svečano dočekala i pozdravila.

Na Vrbicu se u našim hramovima služi  bogosluženje i u crkvu se unose mladi vrbovi listari, tek ulistali. Pošto se vrba osveti,sveštenik narodu deli grančice.

Ovaj praznik je isklјučivo praznik dece i  praznik dečije radosti, jer je Hristos polazeći u Jerusalim rekao: „Pustite decu k meni, jer takvih je Carstvo nebesko“.

Mlade vrbove grančice se odnose kućama i stavlјaju pored ikone i kandila. Sa ovim danom počinju veliki Vaskršnji praznici.

Iako spada u velike praznike, pa se podrazumeva da se na ovaj dan ne obavljaju veliki poslovi, vekovima postoji verovanje da bi baš na Cveti trebalo saditi, jer će onda rod ovih biljaka biti bolji.

Kada je reč o radovima, ovaj praznik je izuzetak, jer baš na ovaj dan se pojavljuje pun Mesec, kada, prema verovanju, um i veštine ljudi postaju daleko moćniji nego inače. Zbog toga bi na Cveti trebalo započeti neke poslove i doneti odluke.

Buy Me A Coffee

Popularno

DANIJELA TRAJKOVIĆ: Pritisak ne podnosim, profesionalno sve nosim

„Stroga, ali pravična“, ovo je najkraći i najčešći opis Danijele Trajković, tužiteljke Višeg javnog tužilaštva, koji su joj dali njene kolege, prijatelji i poznanici....

Film „Toma“ pred vranjskom publikom