Sistemska borba za povećanje nataliteta u Vranju

215

Olakšice za roditelјe blizanaca i trojki, po 12 000 za svaku novorođenu bebu, auto sedišta za bebe i nove povlastice za parove koji se bore za potomstvo su deo sistemske borbe za povećanje nataliteta, koja se i ove godine sprovodi u Vranju.

Pomoćnik gradonačelnika dr Aleksandar Stajić objašnjava za VOM, da se rukovodstvo grada prvenstveno vodi potrebama građana i da se ni jedna odluka ne donosi tek tako.

Tome u prilog govori i nova izmenama pravilnika o finansiranju parova koji imaju problema sa sterilitetom. Postoje parovi koji su se jednom ostvarili kao roditelјi, prirodnim putem, ali zbog zdravstvenih problema ne mogu dobiti drugo dete pa im se preporučuje vantelesna oplodnja, pa će u buduće dobiti priliku da od grada dobiju novac u ove namene – objašnjava dr Stajić.

On dodaje da je  prošle godine 14 parova od grada dobilo po 300 000 dinara za ove namene.

Još jedna novina koja se sprovodi od početka ove godine odnosi se finansijsku pomoć porodicama sa „trojkama“ i duplim blizancima kojima će se isplaćivati naknada od po 10 000 dinara na mesečnom nivou do punoletstva deteta. Na području Vranja živi pet porodica u kojima roditelјi imaju trojke i jedna sa duplim blizancima.