13.8 C
Vranje
utorak, 24 maja, 2022
NaslovnaVestiDruštvoTRENING O AKTIVIZMU: Mladi aktivisti u akciji kako južnije ne bi bilo...

TRENING O AKTIVIZMU: Mladi aktivisti u akciji kako južnije ne bi bilo tužnije

U Vranju je održan trodnevni “Trening o aktivizmu” koji je organizovalo udruženje “Aktivisti iz komšiluka” na kojem su učestvovali trinaestoro mladih.

Oni su na ovom treningu prošli put od upoznavanja sa osnovama aktivizma i načina za participaciju u društvu, preko predstavljanja aktera koji učestvuju u omladinskom radu na republičkom i lokalnom nivou, pa sve do razvoja svojih, autentičnih ideja i inicijativa.

Interaktivni trening, prepun novih znanja i iskustava za ove mlade ljude ispunio je svoj
cilj.

Imala sam priliku da prisustvujem treningu o aktivizmu, gde sam kroz igru i na zabavan način stekla neka nova znanja. Svi su imali slobodu govora, delili smo svoja iskustva,
mišljenja i ideje. Svaka igra koju smo igrali bila je veoma poučna. Timski rad bio je ključ
treninga, čovek je spreman da radi bolje ako zna da nije sam. Ova tri dana su prošlabveoma brzo, bilo je zanimljivo, dinamicno i korisno. Mislim da je potrebno što vise ovakvih treninga kako bi mladi mogli da promene nešto, rekla je Andrea Jović.

Uroš Ilić, predsednik Udruženja koje je organizovalo trening kaže da je glavni utisak  sa treninga činjenica da su mladima neophodna znanja o delovanju u lokalnoj zajednici kako bi mogli da realizuju svoje ideje i time doprinesu poboljšanju uslova za život mladih u Vranju.

Sa druge strane, ukoliko želimo da pomognemo mladima tako što ćemo im stvoriti uslove za kvalitetno odrastanje u gradu, neophodno je da čujemo te mlade kako bismo saznali šta im je to potrebno, rekao je Uroš Ilić predsednik udruženja – kaže Ilić.

Tokom samostalnog rada na svojim idejama i inicijativama, mladi su prepoznali da u Vranju nedostaje prostor za mlade za koji su i predložili naziv – “Kutak za mlade”, a takođe, ukazali su na potrebu preuređenje otvorenih sportskih prostora na kojima mladi često borave ili bi mogli da borave (teren iza Gimnazije, sportski centar, skijalište Besna kobila, izletište “Aleksandrovačko jezero”).

Trening je organizovan u okviru projekta „Aktivizam i mladi: Da južnije ne bude tužnije“ koji realizuje udruženje Aktivisti iz komšiluka sa ciljem da osnaži mlade da povećaju svoju participativnost u društvenom životu lokalne zajednice. Rad udurženja podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za
demokratski razvoj“.

Buy Me A Coffee

Popularno

PČINJSKI OKRUG: 15 pozitivnih na koronavirus

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju od 247 juče obrađenih uzoraka iz Pčinjskog okruga, ukupno je  kod 15 osoba potvrđen...