5.5 C
Vranje
nedelja, 24 oktobra, 2021
NaslovnaVestiDruštvoVOM istražuje: Koliko košta besplatno školovanje

VOM istražuje: Koliko košta besplatno školovanje

Popularne viber grupe koje su zamenile katedre u online nastavi ovih dana su zatrpane ponudama, konkretnije odlukama, o tome koje knjige i po kojoj ceni treba roditelji da nabave za sledeću školsku godinu.

Mnogi roditeji su zbunjeni, naročito zato jer ih niko nije pitao da li mogu da priušte te knjige niti im ponudio alternativnu.

Moje dete polazi u peti razred i za knjige odabranih izdavača treba izdvojiti 15 000 dinara. Da budem iskrena potpuno moja primanja mogu podneti taj trošak, ali šta je sa roditeljima koji imaju dvoje dece i rade za minimalac, a takvih nije malo u Vranju – priča jedna naša čitateljka.

Zamenica gradonačelnika Vranja Zorica Jović, koja je pre izbora na ovu funkciju radila u prosveti, pojašnjava da je zakon takav i da o tome ne mogu odlučivati ni direktori škola već samo aktiv nastavnika.

U javnosti se mesecima govori da će učenicima osnovne škole od jeseni biti obezbeđeni besplatni udžbenici koji se mogu naći na sajtu Fondacije „Alek Kavčić“, gde su knjige postavljene u pdf formatu.

Na sajtu besplatnabiblioteka.com do sada je objavljen određeni broj udžbenika za osnovne škole, od kojih za većinu piše da mogu da se štampaju za ličnu upotrebu ili da se umnožavaju. NOsim pdf formata mogu se naručiti štampani primerci „okačenih“ pdf-ova, po ceni od dva dinara po stranici.

Ipak preduslov da bi se u bilo kom formatu mogle koristiti ove knjige nužno je odobrenje aktiva nastavnika.

 

 

Buy Me A Coffee

Popularno

GABRIJELA TASIĆ – ADŽIĆ: Njena sreća je tri puta veća

Biti majka je, kako sve žene koje jesu majke kažu, blagoslov i sreća. Medicinska sestra Gabrijela Tasić - Adžić je pre  sedam godina najpre...

Fabrika Hanibal proširuje tim saradnika