13.7 C
Vranje
sreda, 5 oktobra, 2022
NaslovnaVestiDruštvoVOM ISTRAŽUJE: Koliko košta besplatno školstvo?

VOM ISTRAŽUJE: Koliko košta besplatno školstvo?

Sve češće čujemo „Back to school“ ili „Povratak u školu“, što znači da se bliži početak nove školske godine i povratak učenika u klupe. U periodu uoči početka školske godine, đaci i njihovi roditelji užurbano tragaju za potrebnom literaturom i priborom.

Istraživali smo koliko je potrebno izdvojiti novca kako bi se za učenike osnovnih škola obezbedili užbenici i radne sveske, ali i potrebštine koje obično idu uz knjige.

Bitan faktor je škola koju pohađa dete. To je važno zato što nastavnici u različitim školama, od učenika zahtevaju i raličite knjige. Onda do izražaja dolazi razlika u cenama između izdavača. Neki nastavnici traže i radne sveske, dok je kod nekih dovoljan i udžbenik. Dakle, mnogo toga zavisi od samog nastavnika.

Što se tiče mlađih razreda osnovnih škola, tj. od 1. do 4. razreda, cene udžbenika su od 7.500 do 9.500 dinara. Od 5. do 8. razreda deca imaju više školskih predmeta, pa samim tim i više knjiga. Cene za više razrede se kreću od 15.000 do 18.000 dinara.

Obavezne školske lektire koštaju od 500 dinara za 1. razred, do 1200 dinara za 8. razred po kompletu. Osim literature, potreban je i ostali pribor za školu. Tu spadaju sveske, olovke, bojice, flomasteri, lenjiri, šestari, tempere i dr. Za takav pribor treba izdvojiti najmanje 1500 dinara ukoliko se kupuju jeftiniji proizvodi. Pernice su od 500 do 2000 dinara, a rančevi od 2000 do 7000 dinara.

Visoka cena knjiga je navela roditelje da svojoj deci kupe i polovne knjige, tako da u Vranju postoji mogućnost kupovine i polovnih knjiga. Dostupne su na ulicama, pijaci, ali i putem sajtova za prodaju i grupa na društvenim mrežama. Cene se kreću u zavisnosti od oštećenja, kao i broja generacija koje su je koristili. Polovne knjige su u rasponu od 200 do 700 dinara.

Generalno je jasno da je ovo veliki izdatak za roditelje. Posebno kada uzmemo u obzir da stvari za školu nisu jedino potrebne deci. Kupovina obuće i odeće je takođe neophodna pre početka jeseni i prvih jesenjih kiša.

Veljko Ilić

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Najzanimljiviji svadbeni običaji u Srbiji

Venčanje dvoje ljudi prema tradicionalnom shvatanju predstavlja ovekovečenje iskonske ljubavi, a brak se smatra jednom od Svetih Tajni. Skladno tome, na našem području su...

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

Tijani iz Vranja je potrebna naša pomoć

IN MEMORIAM: Zoran Ljubisavljević