20.2 C
Vranje
utorak, 5 jula, 2022
NaslovnaVestiDruštvoVranje ujedinjeno u borbi za lek za malog Vukana

Vranje ujedinjeno u borbi za lek za malog Vukana

Vranje ima SMA bebu, sedmomesečnog Vukana Stoiljkovića, koji mora da primi preskupu Zolgensmu da bi pobedio ovu tešku bolest. Od sinoć gore društvene mreže i Vranjancci pokušavaju da daju doprinos u prikupljanju novca za malog Vukana. Čitaoci Vranjskog online magazina poslali su sinoć preko 100 poruka, kao i članovi Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost i neformalne grupe Ženski solidarni front.

Udruženje „Roditeljstvo plus“ najavilo je humanitarnu uskršnju dekupaž radionicu.

Mnogi privatnici ponudili su svoje usluge kako bi prikupili novac za lečenje malog Vukana.

On je jedno od dece koja se nalaze na spisku Humanitarne fondacije„Budi human“,odakle prenosimo kako je otkrivena bolest kod malog dečaka iz Vranja.

Vukan je rođen 6.avgusta 2021. godine. Trudnoća i porođaj su protekli uredno, na rođenju dobija ocenu 9. Zbog slabosti trbušnih mišića operisana mu je preponska kila u uzrastu od 2 meseca. Do trećeg meseca života izgledao je kao sva druga zdrava deca tog uzrasta, međutim nakon toga Vukan postepeno prestaje da pomera nogice i počinje da se javlja generalizovana slabost mišića.

Nakon mnogobrojnih pregleda i analiza, porodica dobija zastrašujuće rezultate. Na žalost, Vukanu je uspostavljena dijagnoza SMA 1 (spinalna mišićna atrofija tip 1). Reč je o neuromišićnoj bolesti, teškoj i progresivnoj, koja može da ima i smrtni ishod. Bolest se manifestuje progresivnom atrofijom mišića i gubitkom životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje, gutanje i disanje.

Vukan je sa 6. meseci primio jedinu terapiju dostupnu u Srbiji, Spinrazu, zahvaljujući kojoj lakše guta hranu i diše, ali to nije dovoljno. Jedina nada za Vukanov život je genska terapija Zolgensma. Međutim, ova savremena terapija, odobrena 2019. godine, trenutno je najskuplja na svetu i nedostižna je običnom čoveku.

Porodica moli sve ljude dobre volje da svojim donacijama pomognu da Vukan izađe kao pobednik u svojoj životnoj borbi. Sredstva su potrebna za terapiju Zolgensma, lečenje u inostranstvu, rehabilitacije, fizikalne i okupacione terapije, za laboratorijske analize, lekove, suplemente, ortopedska pomagala, medicinske aparate kao i za putne troškove i smeštaj.

Da i Vukan pobedi SMA! Budimo humani!

Pomozimo Vukanu!

 Upišimo 1239 i pošaljimo SMS na 3030

 Upišimo human1239 i pošaljimo SMS na 455

 160-6000001381533-66

 160600000138150165
IBAN: RS35160600000138150165
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

 E-doniraj

 PayPal

 NBS IPS QR kod

POKAŽITE SVOJU HUMANOST i pošaljite SMS 1239 NA 3030

Buy Me A Coffee

Popularno

VRANJE REKLO HVALA JEDNOM OD NAJVEĆIH DOBROTVORA: Ulica Džona V. Frotingama

Na inicijativu žena okupljenih oko neformalne grupe Ženski solidarni front Vranje i Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, a koja...

MILENA ŠKARIĆ: Nečije malo, nekome puno znači