15.4 C
Vranje
utorak, 27 septembra, 2022
NaslovnaVestiDruštvo"Žene Škotske" pomagale Vranjancima u najtežim danima

„Žene Škotske“ pomagale Vranjancima u najtežim danima

U najtežim danima za Srbiju, pre tačno 100 godina u Vranju je po naređenju vrha Srpskog vojnog saniteta stigla jedinica „Žene Škotske“. U tom trenutku vranjska gornja kasarna postaje Bolnica, a ove heroine ostavile su svojim radom, humanošću i milosrđem neizbrisiv trag u istoriji ovog grada.

U Vranju je danas održan komemorativni skup kraj spomenika „Žene Škotske“ na platou ispred Doma zdravlja, na kome je o heroinama koje su lečile ranjene vojnike i ovdašnje stanovništvo u Velikom ratu govorio gradonačelnik dr Slobodan Milenković.

Legendarne heroine ostavile su neizbrisiv trag i pokazale da istinski altruizam ne poznaje barijere. Ne govorimo samo o istorijskoj i tradicionalnoj vrednosti Hipokratove zakletve, već o ljudskosti koja nikada ne sme da iščezne. Njihovi podvizi večno će sijati kroz istoriju Vranja – naglasio je gradonačelnik dr Milenković.

Prigodnom besedom obratio se i dr Vukašin Antić ističući značaj volonterskog rada i samožrtvovanja pripadnica sanitetskih jedinica. Na spomenik ,,Žene Škotske“, vence su položili gradonačenik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, komandant 4. brigade Kopnene vojske brigadni general Slobodan Stopa, predsednik opštine Mladenovac dr Vladan Glišić sa saradnicima, vd direktorka Zdravstvenog centra dr Ljiljana Antić sa saradnicima, predstavnici Medicinske škole i udruženja.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

U subotu 10.septembra, od 21 sat u sali Omladinskog kulturnog centra (OKCE) u Vranju, biće održan rock festival ,,Downhill", koji organizuju Grad Vranje i...
vencanje-mlada-mladozenja

Najzanimljiviji svadbeni običaji u Srbiji