18.8 C
Vranje
petak, 20 maja, 2022
NaslovnaVestiDruštvo"Žene Škotske" pomagale Vranjancima u najtežim danima

„Žene Škotske“ pomagale Vranjancima u najtežim danima

U najtežim danima za Srbiju, pre tačno 100 godina u Vranju je po naređenju vrha Srpskog vojnog saniteta stigla jedinica „Žene Škotske“. U tom trenutku vranjska gornja kasarna postaje Bolnica, a ove heroine ostavile su svojim radom, humanošću i milosrđem neizbrisiv trag u istoriji ovog grada.

U Vranju je danas održan komemorativni skup kraj spomenika „Žene Škotske“ na platou ispred Doma zdravlja, na kome je o heroinama koje su lečile ranjene vojnike i ovdašnje stanovništvo u Velikom ratu govorio gradonačelnik dr Slobodan Milenković.

Legendarne heroine ostavile su neizbrisiv trag i pokazale da istinski altruizam ne poznaje barijere. Ne govorimo samo o istorijskoj i tradicionalnoj vrednosti Hipokratove zakletve, već o ljudskosti koja nikada ne sme da iščezne. Njihovi podvizi večno će sijati kroz istoriju Vranja – naglasio je gradonačelnik dr Milenković.

Prigodnom besedom obratio se i dr Vukašin Antić ističući značaj volonterskog rada i samožrtvovanja pripadnica sanitetskih jedinica. Na spomenik ,,Žene Škotske“, vence su položili gradonačenik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, komandant 4. brigade Kopnene vojske brigadni general Slobodan Stopa, predsednik opštine Mladenovac dr Vladan Glišić sa saradnicima, vd direktorka Zdravstvenog centra dr Ljiljana Antić sa saradnicima, predstavnici Medicinske škole i udruženja.

Buy Me A Coffee

Popularno

MILICA RADULOVIĆ U MEDIJSKOM SKLONIŠTU: Dobar preduzetnik može da bude svako...

Milica Radulović, izvršna koordinatorka u Udruženju privrednika koja radi na projektu „Srbija inovira“,na Festivalu demokratije koji je izazvao veliko interesovanje mladih privrednika okupljenih u...