2.1 C
Vranje
subota, 4 decembra, 2021
NaslovnaVestiKultura"Elastične priče" prva zbirka priča novinara Aleksandra Stankova

„Elastične priče“ prva zbirka priča novinara Aleksandra Stankova

Novinar iz Niša Aleksandar Stankov objavio je svoju prvu zbirku “Elastične priče” u izdanju beogradske “Agnoste”. Stankov, kroz zgode i nezgode svojih junaka, piše o trenucima u životu svakog od nas koji kao najjače sile deluju na dušu i njenu elastičnost.

Tu je čovek i najelastičniji – kada misli, kada odlučuje i kada barata onim nečim unutrašnjim i neobjašnjivim što se definiše kao duša. Kada voli i mrzi. Kada uzima i ostavlja. Kada mu se daje i kada on daje. Kada nema. Kada ima previše. Kada sedi u mraku. Sam sa sobom. Kada ne može sam. Kada ga nešto pritiska iznutra i kada on pritiska druge. Kada se plaši. Kada ne ume da objasni. Kada hoće više, a život ne da.Kada bi da bije, a ne sme. Kada ga biju. Kada ga boli i kad nanosi bol. Svaki taj trenutak piše jednu priču. Elastičnu priču – piše Stankov u Uvodnoj reči.

On pripoveda u svojoj knjizi i o univerzalnim pitanjima kao što su sloboda, otuđenost, sreća, šovinizam, nacionalizam, kosmopolitizam, prosvetiteljstvo, ali i o osnovnim iskustvima života: ljubav i smrt, preljuba, bliskost ili susret sa nepoznatim kao što je virus korona.
Junaci u prosvetljujućim iskustvima svog života svedoče o trenucima kada se život menja ili kada, saterani u ćošak, sabiraju i sublimiraju sve ono što im je on doneo i traže put za dalje. A opet, svi likovi su jednostavni i svi liče jedan na drugog i na nas. Takav je i stil – jednostavan, ali budi emocije i izaziva reakciju i zainteresovanost čitaoca za društveno-politički trenutak u kojem živimo.

Priče su nastajale poslednjih godina i nisu ni slutile da će jednog dana biti sve zajedno u jednoj zbirci. Da su elastične, shvatile su i one i ja u vreme kada smo zbog virusa korona svi mi sedeli u zatvoreni u kućama. Tada su one objedinjene, a dopisana je i poslednja, 14. priča “Čestica” koja upravo govori o susretu čoveka sa nepoznatim. “Elastične priče” verovatno ne daju odgovore na mnoga pitanja, ali zato teraju čitaoca da se zapita o sebi, svojoj duši, njegovom položaju u društvu i odnosu prema drugima – kaže Stankov.

Ova zbirka promovisana je u nedelju 17. oktobra u “Deli” prostoru u Nišu pred ograničenim brojem ljudi zbog epidemiološke situacije. Zbirka će uskoro moći da se kupi u bolje snabdevenim knjižarama, a do tada svi zainteresovani mogu da je poruče po povoljnijoj ceni od 500 dinara putem mejl adrese [email protected]
ili na Fejsbuk stranici “Elastične priče”.

Aleksandar Stankov je rođen 1986. godine u Nišu.Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u ovom gradu, na smeru Književnost i srpski jezik. Od 2008. godine se, sa povremenim prekidima, bavi novinarstvom. Za uređivački rad dobio je nagradu “Slađana Veljković” za 2018. godinu. “Elastične priče” su njegova prva zbirka koja je nastajala poslednjih nekoliko godina. Priča “Mrak” štampana je 2015. godine u zborniku “Crte i reze” biblioteke iz Svilajnca. Autor je bloga “Zapisi sa južne strane” gde objavljuje svoje priče, kolumne i komentare. Živi i radi u Nišu.

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Saša Stojković – Babačko

U ranim jutarnjim satima u niškom Kliničkom centru, nakon kraće bolesti u Nišu u 58. godini preminuo je vlasnik i glavni i odgovorni urednik...

Epidemiološki presek: Manje obolelih, dvoje preminulih

Zdravstveni centar dobio novi savremeni skener