NaslovnaVestiKulturaIzložba „Pisati se mogu samo privatne vesti“ u Biblioteci

Izložba „Pisati se mogu samo privatne vesti“ u Biblioteci

U Odelјenju periodike Javne biblioteke „Bora Stanković“ u Vranju, 27. septembra u 19 časova, biće otvorena izložba „Pisati se mogu samo privatne vesti“: privatna korespondencija tokom Prvog svetskog rata autora Nemanje Kalezića i Jasmine Tomašević.

Izložba je osmišlјena sa cilјem da se predstavi jedan manje poznati aspekt svakodnevice srpskog naroda koji je bio uvučen u ratni sukob. Specifične okolnosti u kojima se našao u godinama 1914–1918. iznedrile su potrebu za raznim vidovima privatne korespondencije.

Izložba je podelјena na sledeće segmente: Reč, Cenzura i Vest. Ovakva podela proističe iz našeg ubeđenja da su ova tri pojma bila prisutna u svakom obliku privatne korespondencije. Vesti su se širile rečima, dok je cenzura predstavlјala nezaobilazni deo oblikovanja vesti.

Pored građe koja se čuva u Narodnoj biblioteci Srbije,u istraživanju za potrebe izložbe korišćena su pisma dostupna u digitalnoj biblioteci „Veliki rat“, kao i u privatnim kolekcijama.

Izložba će biti otvorena za posetioce do kraja oktobra 2019. godine.

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Svetomir Nikolić – Foto Džimi

Svetomir Nikolić zvani Džimi preminuo je od posledica korona virusa  u  svojoj 60. godini. Nikolić je rođen u Vranju 1961. godine, gde je završio i...

Nije teško biti čovek, majku mu