28.2 C
Vranje
petak, 12 avgusta, 2022
NaslovnaVestiKulturaNovi koncept za vraćanje starog sjaja festivalu "Borini pozorišni dani"

Novi koncept za vraćanje starog sjaja festivalu „Borini pozorišni dani“

Na konferenciji za novinare u Pozorištu  „Bora Stanković“ u Vranju predstavlјen je novi koncept jednog od najstarijihi srpskih pozorišnih festivala „Borini pozorišni dani“ koji ima za cilј da vrati stari sjaj festivalu. Festival će se održati u Vranju od 21. do 28. oktobra.

Selektor festivala, pozorišni kritičar i reditelј Slobodan Savić, najavio da će od 8 predstava, koliko će se igrati na ovogodišnjem festivalu njih šest biti u takmičarskoj selekciji.

Možda je malo neobično što ovoliko ranije objavlјujemo selekciju, ali lično smatram da je to odraz profesionalizma i načina organizacije festivala kome se vraća nekadašnji sjaj.  Pod sloganom „Od Sofke do Nejre“ u takmičarskom delu ove godine naći će se predstave „Nečista krv“ Narodnog pozorišta u Beogradu, „Ana Karenjina“, Novosadskog pozorišta, zatim komad „Pučina“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda,“Ivanovo samoubistvo“ gradskog pozorišta Semberija iz Bijelјine, kao i predstave „64“ beogradskog Atelјea 212 i „Ako dugo gledaš u ponor“ regionalnog pozorišta Novi Pazar – saopštio je selektor Savić.

Prvog dana festivala grad domaćin izvešće premijerno predstavu „Okamenjeno  more“, dok će u čast pobednika poslednjeg dana festivala publika imati priliku da pogleda predstavu „Placebo“ Narodnog pozorišta Priština, koja će se igrati u čast nagrađenih.

Umetnički direktor pozorišta „Bora Stanković“ Bojan Jovanović istakao je da je ovogodišnji festival podignut na viši nivo, pre svega u smislu postojanja stručnog žirija i jasno definisanih nagrada, koje će nositi ime Borisava Stankovića. Kako je rečeno nagrade će se sastojati od plakete i novčanog dela koji još uvek nije utvrđen.

Biće dodelјene nagrade za najbolјu predstavu, za dramaturgiju, dramatizaciju i adaptaciju, najbolјu mušku i žensku ulogu. Urađeni su novi vizuelni identitet festivala, koji će biti trajan, kao i idejno rešenje za glavnu nagradu festivala. Idejno rešenje zajedno su osmislili Dragan Dejanović, Dejan Mihajlović i Marko Stamenković – objasnio je Jovanović.

Pored nagrada stručnog žirija, pozorišni stvaraoci nisu izostavili ni već utemelјenu praksu, da i publika bira najbolјu predtsavu, glasanjem nakon izvođenja. Počev od ovogodišnjeg festivala ova nagrada će nositi ime Radoslava Radivojevića, glumca, reditelјa, utemelјivača ovog festivala i dugogodišnjeg direktora vranjskog pozorišta

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković kazao je da je budžet ovogodišnjeg festivala 5 miliona dinara. Milenković je naglasio da priprema festivala i obelodanjivanje selekcije tri meseca unapred predstavlјa novu vrednost Borinih pozorišnih dana i izrazio nadu da će profesionalizam, iskustvo i ozbilјnost u pristupu selektora Savića doprineti da ovaj festival bude ponovo prepoznatlјiv i istaknut na pozorišnoj mapi Srbije.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Počelo gašenje požara iz vazduha

Požar koji je u petak izbio u prepodnevnim satima u reonu opštine Preševo, još uvek nije ugašen. Brojne ekipe vatrogasaca iz cele Srbije i...

Saobraćajne nezgode u Vranju

Umesto reke teče kanalizacija