5.6 C
Vranje
utorak, 29 novembra, 2022
NaslovnaVestiKulturaPRAZNIK PISANE REČI: Osma Književna kolonija u organizaciji Narodnog univerziteta

PRAZNIK PISANE REČI: Osma Književna kolonija u organizaciji Narodnog univerziteta

Od 28. novembra do 2. decembra u Vranju, u organizaciji Javne ustanove Narodni univerzitet biće održana osma po redu Književna kolonija.

Program ovogodišnje Кnjiževne osmišljen je tako da zadovolji različite književne ukuse čitalačke publike. Na samom otvaranju kolonije biće predstavljeno književno stvaralaštvo jednog od najpopularnijih i najčitanijih pisaca kod nas Vladimira Pištala.

Sreda, 30. novembar, rezervisan je za gostovanje Jasminke Petrović, književnice za decu. Kao autorka koja je objavila više od trideset knjiga za decu i mlade ona će u okviru vranjske književne kolonije održati kreativnu radionicu lepog pisanja za osnovce.

Dan kasnije, 1. decembra, gost Kolonije biće književnik Dejan Aleksić, koji će vranjskoj publici predstaviti svoj roman ,,Petlja’’ i takođe sa vranjskim osnovcima razgovatrati o kreativnom pisanju.

U petak, 2. decembra, književno veče imaće Moma Stefanović. Biće to prilika da ljubiteljima pisane reči predstavi svoju knjigu ,,(O)ženi koju voliš’’, kao i da sa srednjoškolcima održi radionicu lepog pisanja. U nastavku Kolonije, 5. decembra, biće priređena promocija reizdanja ,,Nišna se zvezda do vedro nebo’’, nedavno preminulog prof. dr Momčila Zlatanovića, u okviru koje će o knjizi govoriti profesorka Filozofskog fakulteta u Nišu Danijela Popović Nikolić.

Na ovaj način biće obeleženo 55 godina izdavačke delatnosti Narodnog univerziteta. Profesor Zlatanović ostavio je neizbrisiv naučni trag u oblasti folkloristike i leksikografije, zabeležio je i publikovao ogromnu folklornu građu, promovišući tradiciju i narodnu kulturu vranjskog kraja. Književna kolonija završava se 8. decembra kada će biti predstavljeno stvaralaštvo Sunčice Denić.Biće ovo prilika za promociju njene najnovije knjiga poezije ,,Pisma Tuliju’’. O knjizi će govoriti književni kritičari i recenzenti knjige Mihajlo Pantić i Aleksandar Laković.

Sve književne večeri biće održane u svečanoj sali Gimnazije ,,Bora Stanković’’ od 19 sati, a radionice u Galeriji Narodnog univerziteta u prepodnevnim satima.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

ANDRA JOVANOVIĆ: Bioskop si je bioskop, pozorište je pozorište

Bioskop u Vranju prošao je kroz bogatu istoriju dugu skoro 110 godina. O nekim prošlim vremenima i istoriji bioskopa, razgovarali smo sa poslednjim direktorom...

Kod maloletnika u Surdulici pronađena droga

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru