25.4 C
Vranje
petak, 20 maja, 2022
NaslovnaVestiKulturaVelika izložba slika Vesne Marinković Stanković u dve Galerije

Velika izložba slika Vesne Marinković Stanković u dve Galerije

U ponedeljak 29. oktobra u dve vranjske Galerije biće otvorena velika izložba slika eminentne vranjske umetnice Vesne Marinković – Stanković na kojoj će biti izloženo čak 85 slika.

Ljubitelji likovne umetnosti i Vesninog stvaralaštva najpre će imati priliku da u Galeriji Narodnog muzeja pogledaju izložbu Magični svet retrospektiva, a pola sata kasnije i nove radove, u Galeriji Narodnog univerziteta, takođe iz edicije Magični svet – Ljubav.

Mirjana Jovanović je u recenziji za izložbu navela da je dugo  trebalo da se od pojave prvog školovanog umetnika Janče A. Ilića (1863-1939) na likovnoj sceni Vranja sedamdesetih godina  prošlog veka pojave i prve žene slikari koje će uzeti aktivno učešće u organizovanju umetničkog i kulturnog života u gradu. Ljilјana Petrušijević i Milica Đorđević, pored pedagoškog rada bavile su se i onim za šta su se i školovale – slikarstvom.

Ipak, gledajući sa ove vremenske distance, može se slobodno reći da je posle završenog Fakulteta primenjene umetnosti u Beogradu 1987. godine, dolaskom u Vranje,  Vesne Marinković-Stanković, za razliku od napred pomenutih, pojavila  umetnica, koja se tridest godina sa podjednakom  istrajnošću i energijom bavi kako pedagoškim, tako i svojim umetničkim radom – navodi Jovanović.

Recezent smatra da je predstojeća izložba jedinstvena  prilika da se stvaralački opus Vesne Marinković-Stanković sagleda u celosti.

Postavlјa se pitanje da li ova izložba  može biti retrospektivna, ako se pojam retrospektive shvati u onom smislu koji se upotreblјava  u istoriji umetnosti, jer Vesna  nema veliki broj godina  umetničkog stvaralaštva , niti  jasno izražene faze  u svom stvaralaštvu. Zato ovo što je pred nama jeste retrospektiva jedne jedine faze u kojoj je vremenom izgradila  svoj stil u skladu sa  sobom i svojom dušom – piše u recenziji.

Vesna Marinković – Stanković rođena je 1962. godine u Nišu. Završila je srednju umetničku školu „Đorđe Krstić“ u Nišu. Diplomirala je 1987.godine u klasi M.V. Mirskog na odseku za primenjeno slikarstvo fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Živi i radi u Vranju kao voditelј Likovne radionice Narodnog Univerziteta. Likovna radionica je 1997. godine dobila nagradu 7. septembar za izuzetne doprinose u razvoju kulture grada Vranja.

Iza sebe ima plodan umetnički rad i brojne samostalne izložbe, a i izlagala je na preko šezdeset kolektivnih izložbi i na više bijenala od kojih su neka imala međunarodni karakter.

Ovaj svojevrsni umetnički spektakl koji je spojio dve Galerije, biće obojen i upotrebnim predmetima u vidu šolja za kafu, tabakera i odevnih predmeta sa motivima najpoznatijih Vesninih dela.

Buy Me A Coffee

Popularno

Zapalio se automobil na parkingu kod Doma zdravlja

Na parkingu kod Doma zdravlja zapalio se automobil. Ekipe vatrogasaca su brzo stigle na lice mesta i sprečile širenje požara. Za sada nema informacija o...