14.9 C
Vranje
nedelja, 26 juna, 2022
NaslovnaVestiNOVA STALNA POSTAVKA U MUZEJU: Istorijski ponos grada

NOVA STALNA POSTAVKA U MUZEJU: Istorijski ponos grada

„Obnova postojećih i izgradnja novih muzeja i galerija deo je osmišlјene strategije uređivanja oblasti zaštite kulturnog nasleđa, a tu celinu na najbolјi način upotpunjuju sistemski zakoni doneti prošle godine“, istakla je danas potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja na otvaranju rekonstruisanog Muzeja Vranje i nove stalne postavke u njemu i dodala da će stanovnici i posetioci ovog grada, nakon pet godina, moći ponovo da uživaju u raznovrsnom kulturnom nasleđu ovog dela naše zemlјe.

Ministarka Gojković na otvaranju koje je izazvalo veliko interesovanje Vranjanaca rekla je da zbog znamenitih Vranjanaca koji su ime svog grada proneli širom sveta, ali na prvom mestu zbog onih koji sada žive danas u Vranju  ovaj deo naše zemlјe nesumnjivo zaslužuju muzej opremlјen po najvišim svetskim standardima.

Uz novu postavku i brojne druge programe koje muzej organizuje, kao što su predavanja i radionice, otvaraju se raznovrsne mogućnosti za dalјi razvoj kulturne scene i još bolјe pozicioniranje Vranja, kao grada kulture, u domaćim i međunarodnim okvirima. U tom smislu, neophodno je da svi mi, Ministarstvo, lokalna samouprava, ustanove, institucije i pojedinci, svako u svom domenu, nastavimo da činimo najbolјe što umemo za našu kulturu. Na taj način generacijama koje dolaze predaćemo ne samo nasleđe što su nama preci ostavili, već i ono što smo sami stvorili i što će jednoga dana takođe biti deo bogate baštine naše zemlјe – istakla je potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

 

Gradonačelnik Slobodan Milenković podsetio je da je ovo zdanje, upečatlјive arhitekture, podignuto je u 18. veku. Svedok brojnih društvenih i istorijskih promena, zgrada je nekada bila dom vranjske Gimnazije, a već više od 60 godina je i sedište Narodnog muzeja. On je istakao da su decenijama unazad, rađene samo delimične intervencije na zgradi.

 

Pašin konak je zdanje u Vranju koje je sagradio Rauf-beg Džinoli 1765. godine. Konak se sastoji od dve zgrade. U prvoj zgradi je sadašnja postavka i tu je nekada bio  selamluk za boravak muškaraca, a u drugoj  haremluk za pašine žene, čija je rekonstrukcija započeta danas.

Pogledajte kako izgleda nova postavka Muzeja.

 

Buy Me A Coffee

Popularno

Jeleni iz Surdulice hitno potrebna pomoć dobrih ljudi

Jelena Vukojević je rođena 1985. godine  u Surdulici gde je do punlestva živela  u selu Leskova Bara. Udata je u Beogradu i majka dvoje...

Pionirke ŽFK Dinamo četiri dana u Beču