18.8 C
Vranje
petak, 20 maja, 2022
NaslovnaCMTDOŽiri proglasio pobednike konkursa "Slađana Veljković"

Žiri proglasio pobednike konkursa „Slađana Veljković“

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) saopštio je da  je stručni žiri doneo odluku o ovogodišnjim dobitnicima novinarske nagrade „Slađana Veljković“.

U konkurenciji od 86 pristiglih predloga, žiri u sastavu Momčilo Popović, šef deska Večernjih Novosti, Bratislav Ilić, novinar TV Prva i B92 i Gordana Bjeletić glavna i odgovorna urednica Južnih vesti, doneo je odluku o dobitnicima priznanja u četiri kategorije.

Nagradu za najbolju reportažu dobila je novinarka RTS – a, Jelena Marinović za reportažu „Pristojan krov nad glavom, pre zime imperativ za malu Nađu„.

Nagrada za najbolji uređivački rad u lokalnim medijima pripala je glavnom i odgovornom uredniku portala Vranje news Dejanu Dimiću.

Treća nagrada za novinarski poduhvat po odluci žirija dodeljena je Radomanu Iriću za tekstove objavljene u dnevnom listu Blic, humanitarnog karaktera, zahvaljujući kojima je izgrađeno nekoliko kuća u Pčinjskom okrugu.

Zbog okolnosti izazvanih epidemijom korona virusa, koja je nametnula ovu temu u novinarskim izveštavanjima, naknadno je uvedena i nenovčana nagrada za najbolju kovid reportažu. Po odluci žirija nagrada je pripala Jeleni Ćosin, novinarki Večernjih novosti, za reportažu „Obolela od korone, majka joj umrla, izbačena iz stana“

Član žirija Bratislav Ilić, obrazložio je odluku žirija koju možete pročitati u nastavku:

SLAĐANA ŽIVI U VAŠIM PRIČAMA

Draga i uvažena Slađana, znam da zajedno sa anđelima sve ovo posmatraš i vidiš da si u svakoj priči onih koji žele nagradu. Dobro je, ma šta dobro, genijalno je kako si nam objasnila šta je novinarastvo. „Tri sestre iz blatnjare“ , „ Zajedno u ratu i miru“, „Noć na krovu“, „ Treba im pomoć a ne pesma“ i naravo „ Čudesni melemi sa Čemernika“ , su tvoje priče koje su postale lek i terapija za odlično novinarstvo.
Izvini, nisam pomenuo ni milioniti deo onoga što si napisala ali koliko imaš fanova, sad u XXI veku, tvoje Večernje novosti bi morale da štampaju posebno dnevno izdanje sa njihovim pričama i reportažama o malim , velikim ljudima.
Znaš, strašno je teško biti u žiriju za bilo koju nagradu, a tek za onu koja ne sme da izneveri tebe, tvoju porodicu, sve one kojima si pomogla, sve one koji te i dan, danas vole. Iskreno ovako je bilo… Čitaš, gledaš, pa ponovo gledaš i čitaš više ćutiš, pokušavaš da hodaš,a kao da imaš džak cementa na leđima. Onda malo budeš što pametniji, objektivniji, dobro,jednostavno da budeš čovek ali se i pitaš , šta bi sad rekla Slađana?

Uvaženi,

Svi koji ste konkurisali za nas ste pobednici! Nije fraza. Za dobru priču treba vreme, a mi vreme trošimo jureći neke likove i događaje, na koje bi se Slađana samo blago nasmejala. Realno, moramo i to da radimo, jer takvi ljudi i događaji imaju svoju publiku a to donosi čitaoce, gledaoce i onda kao zaradu.
E, zato je važnije ovo što smo ocenjivali jer to su prave priče, to su naše muke i radosti, naše patnje i ljubavi , naše suze i osmesi, naše kajanje i uvažavanje.
Još jednom UVAŽENI,

Prvo mesto za reportažu Pristojan krov nad glavom, novinarke RTS-a ,Jelene Marinović.
Reportaža je prenela da radost u životu nisu imati zlato, kule i gradove, već samo malo hleba i masti. Mala Nađa je to imala pre nego što je priča objavljena,a onda zahvaljujući dobrim ljudima sve se promenilo.

Nagrada  za novinarski poduhvat pripala je Radomanu Iriću,novinaru koji je uspeo tekstovima u Blicu, da animira donatore i pomogne onima koji su zbog rata ostali bez kuće.

Nije lako biti urednik u velikom mediju a zamislite kako je tek na lokalu. Zato izuzetna nagrada za uređivači rad u lokalnom mediju, jednoglasno pripada uredniku portala Vranje News, Dejanu Dimiću. Ekipa ovog portala je uvek na pravom mestu u pravo vreme i vrlo, profesionalno izveštava o svim događajima na jugu Srbije.

Živimo u vreme korone i zato je važno da novinari koji su na prvim linijama kao i zdravstveni radnici , budu odgovorni, profesionalni ali pre svega i ljudi. Sve je to uspela u priči“ Obolela od korone, majka joj umrla, izbačena iz stana“, novinarka Jelena Ćosin. Jelena je na izuzetan način prenela, patnje, borbu, nepravdu i neljudskost u ovoj priči. Zato i prva nagrada.

Bratislav Ilić

Novinarka Slađana Veljković, preminula je 8. jula 2011. godine. Prerano nas je napustila, ali njene priče, njen osmeh i smisao za humor žive i danas. Bila nam je ideja da se na dan njene smrti okupljamo svake godine i nagrađujemo one koji zavređuju da se nazovu njenim sledbenicima, na žalost ove godine nismo u mogućnosti da to uradimo na dan njene smrti. Kada govorimo o dobitnicima, govorimo i njoj – kaže Jelena Stojković, predsednica udruženja CMTDO koje je ustanovilo i dodeljuje ovu novinarsku nagradu.

Ona se zahvaljuje i žiriju, koje je ove godine odlučivao po sistemu bodovanja, svako od njih je ocenjivao reportaže i krajnji zbir je dao imena dobitnika, ali i sponzoru kompaniji „Alfa plam“ kao i svima onima koji pomažu da ova nagrada postane prestižno novinarsko priznanje.

Da smo na dobrom putu i da radimo pravu stvar u ime naše Slađe govori i broj reportaža pristiglih na konkurs koji je tri puta veći nego prošle godine – dodaje Stojković.

Dobitnicima će zbog vanredne situacije koja je uvedena zbog epidemije, novčane nagrade i statue biti uručene čim se za to steknu uslovi.

Ovogodišnji sponzor nagrade je kompanija „Alfa plam“ iz Vranja.

Buy Me A Coffee

Popularno

MILICA RADULOVIĆ U MEDIJSKOM SKLONIŠTU: Dobar preduzetnik može da bude svako...

Milica Radulović, izvršna koordinatorka u Udruženju privrednika koja radi na projektu „Srbija inovira“,na Festivalu demokratije koji je izazvao veliko interesovanje mladih privrednika okupljenih u...