8.3 C
Vranje
petak, 9 decembra, 2022
NaslovnaIntervjuHarbour Global Servic (HGS) želi zajednicu Jermena u Srbiji

Harbour Global Servic (HGS) želi zajednicu Jermena u Srbiji

Harbour Global Service (HGS) – Luka Globalnog Servisa je nevladina organizacija, osnovana u Srbiji 2016.godine od strane dva Jermena i jednog Srbina, sa ciljem zaštite prava izbeglica i migranata kao i njihovog opstanka u humanitarnim krizama. Nakon stišavanja migranstke krize spremni su da svoje aktivnosti usmere na osnivanju Zajednice Jermena u Srbiji.

VOM: Koji su glavni ciljevi HGS-a

Razumevanje problema ljudi koji dolaze iz zemalja pogođenih ratom, što obuhvata i pitanja kao sto su trgovina ljudima, fizičko i seksualno zlostavljanje, rodno zasnovano nasilje i traume koje proizilaze iz toga. Bavimo se i očuvanjem ljudskog dostojanstva i unapređenjem uslova života osnaživanjem pojedinaca i zajednica, sa posebnim naglaskom na žene i omladinu.

VOM: Na kojim mestima organizacija pomaže migrantima i izbeglicama?

HGS od dana svog osnivanja radi u centrima za prihvat i zbrinjavanje izbeglica i migranata u Srbiji,kao i van njih, ulažući poseban napor da  pruži podršku nadležnim državnim organima u sprečavanju krijumčarenja i trgovine ljudima na „Balkanskoj ruti“. HGS je ostvario saradnju i sa lokalnim zajenicama, civilnim drustvom,UN agencijama i neformalnim grupama u ovom delu Srbije.

VOM: Na teritoriji Srbije se migrantska kriza stišava u kom pravcu će organizacija dalje sprovoditi svoje aktivnosti?

Želimo da nastavimo na novom i izazovnijem polju. Naime, radeći sa izbeglicama i migrantima u Srbiji, uvideli smo da među njima ima dosta Jermena koji dolaze iz Sirije i drugih zemalja zahvaćenih ratom. Većina njih je napustila svoju zemlju tokom prve i druge decenije 20.veka i, na pocetku 21.veka su ponovo postali izbeglice. Jermeni, koji su napustili svoju domovinu,stvorili su zajednice širom sveta,pokušavajući da održe svoju baštinu živom, ali su doprinosili i razvoju zemalja domaćina aktivnostima tih zajednica.

VOM: Kako planirate da zajednicu Jermena okupite i koliko njih živi danas u Srbiji?

S obzirom na značaj održavanja jermenskog nasleđa u Životu,koje je benefit kako za same Jermene tako i za lokalno stanovnistvo,HGS pokušava da osnuje neku vrstu jermenskog kulturnog centra,u cilju identifikacije svih Jermena u Srbiji. Prema statistici, u Srbiji živi 1500 Jermena,ali se procenjuje da je 6000-10000 “ skrivenih“i pronalasku održivog načina širenja jermenskog jezika, kulturne bastine i istorije međ njima.

VOM: Da li je suština Vašeg projekta neka vrsta okupljanja Jermena širom sveta?

Naša misija je da napravimo most između jermenske i srpske zajednice u Srbiji,kao i sa Jermenima u dijaspori, od cega korist može imati i sama država Srbija,kao naša druga domovina.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

ANDRA JOVANOVIĆ: Bioskop si je bioskop, pozorište je pozorište

Bioskop u Vranju prošao je kroz bogatu istoriju dugu skoro 110 godina. O nekim prošlim vremenima i istoriji bioskopa, razgovarali smo sa poslednjim direktorom...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru