Čarobni slani rolat je predjelo kome retko ko može odoleti. Sprema se prilično jednostavno, dovoljno je da imate malo kulinarskog iskustva i sat vremena koliko je potrebno za pripremu ovog dekorativnog i ukusnog slanog rolata.
Potrebno je:
Za koru:
- 100 ml vode
- 80 ml zejtina
- 100 grama brašna
- 4 jaja
Za fil:
- 300 grama rendanog sira (feta sir je najpogodniji, mada može i drugi)
- 300 grama sitno seckana šunka
- 7 sitno seckanih kiselih krastavčića
- 2 kisele pavlake
Za dekoraciju:
- 1 pavlaka
- malo rendanog sira
Za pripremu kore potrebno je pomešati vodu i zejtin i staviti da provri, zatim dodati 100 grama brašna. Dobro izmešati, zatim skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi. Kada je hladno dodavati jaja, jedno po jedno i mutiti mikserom.Kada postane homogena sipati u podmazani veći pleh. Peći na 250 stepeni, petnaestak minuta, ne dozvoliti da se kora prepeče. Pečeno se izruči na mokru krpu i uvije dok odvugne.
Dok se kora hladi pripremiti fil. Sve sastojke pomešati (kao za rusku salatu). Deo sira ostaviti za dekoraciju.
Hladno testo se zatim premazuje pripremljenim filom i uvije u rolat. Odozgo premazati jednom pavlakom i posuti rendanim sirom.