500 evra lek?

Nikada više poziva nisam dobio u životu! Svi moji prijatelji koji rade u zdravstvu „Hajde ti znaš, jel stvarno sad to ozakonjeno, jel 400 ili 500 eura, jel to mesečno ili godišnje…“ Tako da ona čuvena narodna mudrost  „pet para lek“, sada dobija drugu cifru, pa imamo situaciju da je „500 evra lek“.

Vrlo nejasno obrazloženje predlagača zakona (ako ga je uopšte i bilo), stvara utisak da je država na neki način učinila ustupak lekarskoj branši. Ono što se godinama znalo, a i bilo je vrlo evidentno u čekaonicama po Domovima zdravlja širom Srbije, sada je (ne)ozakonjeno.

I dalje nije jasno šta se sve smatra poklonom, na koji način se vrši „primopredaja“ poklona, te, ono što najviše zanima lekare i sestre – je li taj iznos od jedne prosečne plate,na mesečnom ili godišnjem nivou.

Ima i onaj vic “ Kupuje čovek viski u prodavnici , a prijatelj ga pita – Jao,pa ko ti je bolestan?“. Šalu i viski na stranu, obrazloženje države „kako je to običaj i navika ljudi kod nas“ uopšte ne stoji. Ovo ozakonjenje stvara dodatni osećaj obaveze kod pacijenata „pa eto, moram da odnesem“.

Ili, što bi rekla moja prijateljica doktorka „Ma super, znaš li koliko ima dobrih parfema za 2.500 dinara“

Ivan Trajković

Buy Me A Coffee
Ivan Trajković
Ivan Trajković
Novinar. Kolumnista. IT expert & edukator. Demokrata. PR & Public relations. Media consultant.

Popularno

PČINJSKI OKRUG: 15 pozitivnih na koronavirus

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju od 247 juče obrađenih uzoraka iz Pčinjskog okruga, ukupno je  kod 15 osoba potvrđen...
COVID-19

16 pozitivnih na koronavirus u Pčinjskom okrugu