18.8 C
Vranje
petak, 20 maja, 2022
NaslovnaMigracijeDanas je Svetski dan izbeglica

Danas je Svetski dan izbeglica

U svetu se obeležava 20. jun Međunarodni dan izbeglica. Komesarijat  za izbeglice i migracije Republike Srbije podseća na sve one lјude koji su, ostali bez doma, bez najmilijih, bez posla i imovine, prisilјeni da traže sigurnu zemlјu i novi dom.

Naša država se još bori sa rešavanjem problema izbeglih tokom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, ali je zajedno sa ostatakom sveta suočena i sa prilivom migranata sa Bliskog istoka i Afrike.

Usled ratnih dešavanja na prostorima bivše SFRJ devedesetih godina u Srbiju došlo  618.000 lјudi. U statusu izbeglice još se nalaze 27.802 lica (19.038 iz Republike Hrvatske i 8.764 iz Bosne i Hercegovine). Broj izbeglica i bivših izbeglica u stanju potrebe daleko je veći, a njihovu sudbinu deli i više od 201.000 interno raselјenih sa Kosova i Metohije – kažu iz Komesarijata.

Poslednjih godina Srbija  je pokazala humanost i poštovanje međunarodnih standarda prema više od milion migranata iz Azije i Afrike koji su 2015. prešli preko teritorije Republike Srbije.

U ovom trenutku, u 18 prihvatnih i centara za azil smešteno je blizu 3.000 migranata, najčešće poreklom iz Avganistana, Pakistana, Irana, Iraka i Sirije. Četvrtinu od njih čine deca, koja idu u školu sa našom decom, druže se, posećuju, zajedno slave rođendane – navodi se u saopštenju Komesarijata.

Svetski dan izbeglica ustanovljen je da bi se na globalnom nivou podigla svest o izbeglicama, odgovornosti za preko 65 miliona ljudi širom sveta koji su bili primorani da napuste svoje domove zbog ratnih sukoba, prirodnih katastrofa ili ekstremnnog siromaštva.

Buy Me A Coffee

Popularno

MILICA RADULOVIĆ U MEDIJSKOM SKLONIŠTU: Dobar preduzetnik može da bude svako...

Milica Radulović, izvršna koordinatorka u Udruženju privrednika koja radi na projektu „Srbija inovira“,na Festivalu demokratije koji je izazvao veliko interesovanje mladih privrednika okupljenih u...