Sačuvajmo ljubimce tokom praznika od stresa i trauma

100

U periodu godine kada se slave božićni i novogodišnji praznici, raste broj ljubimaca koji pobegnu od svojih vlasnika preplašeni bukom pirotehničkih sredstava, dožive stres, ili se iz radoznalosti približe i povrede u kontaktu sa nekim pirotehničkim sredstvom.

Uznemirenost, povlačenje u sebe, ili pak agresija normalne su reakcije ljubimaca na jake zvuke i svetlosne efekte. Istraživanja pokazuju da čak 45% pasa pati od stresa i anksioznosti tokom praznika uzrokovanih bukom pirotehničkih sredstava (vatrometa i petardi).Kod mačaka ovaj postotak je još veći.

Pitanje brojnih vlasnika ljubimaca,u toku zimskih praznika svodi se na jedno – kako pomoći ljubimcu da prebrodi uznemirujuće trenutke dok petarde, vatrometi i druga pirotehnička sredstva odjekuju svuda oko nas?

Da bi ste umirili svog ljubimca sledite ove savete:

*uvedite ljubimaca u svoj dom

*zatvorite sve prozore i navucite zavese i odvedite ljubimca u naizolovaniju prostoriju

*pustite  TV ili radio ali ne preglasno,samo toliko da se ne čuje buka sa ulice

*odvlačite im pažnju igrom,omiljenom hranom, mazite ih.

Kod težih slučajeva  prirodni medikamenti poput valerijane mogu donekle pomoći kod nemira i panike. Lekovi poput benzodiazepina (diazepam,bromazepam) moraju biti propisani od strane veterinara. Ove lekove nemojte nikako davati sami i bez konsultacije sa veterinarom,jer postoji rizik od predoziranja i trovanja lekovima.

Autor: DVM Nikola Jovanović, vlasnik ordinacije  „pet N vet“