„Praznično druženje“ migranata i starih iz Prihvatilišta

128

Na treći dan Božića, 9.januara, u prostorijama Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite biće organizovano „Praznično druženje“ za korisnike usluga Prihvatlišta za odrasla i stara lica i migrante smeštene u Prihvatnom centru Vranje.

Inicijativa za ovu akciju potekla je od Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i migrantkinja koje su tokom prošlih božićnih praznika posetile ovu ustanovu, darovale ručno rađene kape i šalove korisnicima i provele pre podne u druženju sa našim najstarijim sugrađanima. 

Migranti smešteni u  Vranju su neizmerno zahvalni lokalnoj zajednici koja ih je prihvatila, omogućila deci da idu u školu, lečenje u vašim bolnicama, jednom rečju pružila nam priliku da živimo život dostojanstveno, koliko je to moguće u ovim uslovima. Zbog toga koristimo svaku priliku da tu zahvalnost i izrazimo, kako i koliko možemo – kaže Marija iz Avganistana.

Ona dodaje da je nakon prošlogodišnje akcije, kada su obradovali bake i deke iz Prihvatilišta samom posetom i vremenom koje su proveli sa njima, a tek onda i poklonima, želeli su da i ove godine urade nešto slično, kako bi ulepšali dane onima kojima život, trenutno, nije najveseliji. 

Značaj akcije prepoznali su i akteri u lokalnoj zajednici, pre svega Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost, „Gradska meana“, DOO „Stanković“, ali i pojedinci, koji su rešili da i sami daju doprinos.

 Ovo je priča o ljudskoj solidarnosti, koja ne poznaje jezik, daljinu, religijske i kulturne razlike. Ona govori o univerzalnoj ljudskoj potrebi da se jedni drugima nađu u teškim vremenima. Nadam se da će ova inicijativa ljudi koji su došli sa drugog kontinenta i na svom putu zastali u Srbiji, motivisati ostale naše sugrađane da čine dobra dela. Od svakoga po jedno dobro i svet će postati mnogo bolje mesto –  dodala je Milica Anđelković Jovanović iz IOM-a.

Akcija je organizovana kroz program Podrške EU upravljanju migracijama u Srbiji.