Naslovna Relax kutak IT Da li postoji opasnost od upotrebe aplikacije FaceApp ?

Da li postoji opasnost od upotrebe aplikacije FaceApp ?

Aplikacija FaceApp, koja koristi tehnologiju neuronskih mreža za pretvaranje lica u fotografije, ponovo dobija na popularnosti na internetu.

Prethodnih par dana, društvene mreže preplavile su fotografije „starih“ lјudi. Filmske zvezde, političari i obični lјudi dele ove slike. Međutim, sa popularnom aplikacijom FaceApp, nije sve tako jednostavno kako se čini na prvi pogled.

Šta je FaceApp

U januaru 2017. godine, aplikacija FaceApp se pojavila u AppStore-ua a kasnije je postala dostupna i Android korisnicima. Aplikacija omogućava korišćenje neuronskih mreža, na primer, za starenje osobe ili dodavanje osmeha fotografijama.

Da bi ste napravili „staru“ fotografiju u aplikaciji FaceApp, samo preuzmite aplikaciju, zatim u sekciji Editor u „Age“ podešavanju izaberite filter „Old“.

Odmah nakon pokretanja aplikacije, developeri su optuženi za rasizam zbog činjenice da je jedan od filtera obogatio boju kože, čineći izgled afričkih Amerikanaca evropskim. Stoga su takvi filteri uklonjeni iz aplikacije.

Foto: Forbes

Prijava sa ruskom registracijom

FaceApp je bio zamisao ruske kompanije koja može prikuplјati podatke za prepoznavanje lica. Konkretno, prema podacima sa Wikipedije, aplikacija je stvorena u Ruskoj kompaniji Wireless Lab. Da bi funkcionisala, od korisnika se traži dozvola da aplikacija pristupi svim galerijama u mobilnom uređaju.

Stranica aplikacije pokazuje da je njen programer Yaroslav Goncharov, bivši inženjer Microsofta i Yandexa. Pravna adresa je registrovana u Sankt Peterburgu.

Važno je napomenuti da u Rusiji na snazi zakon o skladištenju podataka korisnika na lokalnim serverima. Prema tome, postoji mogućnost da specijalne službe RF-a dobiju pristup podacima prikuplјenim u aplikaciji.

Šta je skriveno u korisničkom sporazumu

U korisničkom sporazumu se navodi da nakon pristajanja na aplikaciju, ona može slati informacije o bilo kakvim promenama u radu programa na e-mail korisnika i neće moći da odbije takvu funkciju.

Developeri takođe koriste analitičke alate trećih strana da im pomognu da procene trendove korišćenja i prometa.

„Ovi alati prikuplјaju informacije koje šalјe vaš uređaj ili naša usluga, uklјučujući veb stranice koje posećujete, podešavanjai druge informacije koje nam pomažu da pobolјšamo uslugu. Prikuplјamo i koristimo te analitičke informacije zajedno s analitičkim informacijama od drugih korisnika radi identifikacije bilo kog pojedinačnog korisnika, “kaže se u sporazumu.

Pored toga, kompanija može pružiti informacije iz korisničkih kolačića, log fajlova, identifikatora uređaja, podataka o lokaciji i slično kompanijama koje su zakonski deo iste grupe kompanija kojima FaceApp pripada ili koje su postale deo ove grupe („partneri“). I, zauzvrat, oni mogu koristiti ove informacije kako bi pobolјšali svoje usluge.

Sporazum takođe navodi da programeri nisu odgovorni za radnje koje se primjenjuju na bilo koje veb stranice ili usluge vezane za aplikaciju, uklјučujući informacije ili sadržaj koji se u njemu nalazi.

Stručno mišlјenje

U 2017. godini, upravni partner advokatske kancelarije Markue Laviers , u intervjuu za australijsko izdanje ABC-a, rekao je da FaceApp-ova politika privatnosti ne objašnjava šta će se dogoditi s korisničkim podacima ako prestanu koristiti uslugu. Ili u slučaju da kompanija proda svoje poslovanje, vaši podaci mogu ići do sledećeg vlasnika.

„Svako ko je objavio fotografiju svog lica na Internetu zajedno sa svojim imenom i drugim identifikacionim informacijama (na primer, u društvenim mrežama ili na veb sajtu) već je dovolјno ranjiv da se koristi u budućnosti za prepoznavanje lica. Takva komercijalna upotreba je korak koji nema koristi za lјude, to znači da ako oni prodaju svoje poslovanje, vaši podaci će biti obrađeni i vi ćete se složiti s tim ”, rekao je on.

Pored toga, predsednik Australian Privaci Foundation, David Vale, komentirajući politiku privatnosti aplikacije FaceApp, rekao je: „Kratak odgovor je: nemojte ga koristiti. Oni traže više prava nego što im je potrebno, mogu ukloniti vaše podatke iz bilo kojeg efektivnog pravnog režima zaštite, podijeliti ih praktično sa svakim koga volite i držite ih na neodređeno vreme. „

Advokat Elizabeth Potts Weinstein na Twitteru je upozorila na uslove korišćenja aplikacije u kojima je pronašla zabrinjavajuće informacije.

Svi koji instaliraju aplikaciju i prihvate uslove korišćenja FaceAppu daju „stalnu, neopozivu, besplatnu i na nivou sveta“ dozvolu za „korišćenje, reprodukciju, modificiranje, adaptiranje, objavu, prevođenje i stvaranje drugih dela“ od vašeg sadržaja.

U prevodu, korisnici su FaceAppu dali dozvolu da koristi njihove fotografije, ime i prezime, korisničko ime i sve ostalo za što god im treba, uključujući i reklame.

Ako ste instalirali aplikaciju, nemojte se iznenaditi ako vaša fotografija osvane na nekom oglasnom plakatu za kondome, lek protiv impotencije ili pak nešto treće.

Zato, ako ste je instalirali, preporučujemo da je uklonite sa svog uređaja kako biste zaštitili buduće fotografije i informacije. Ako pak niste, držite se podalje od nje.

SourceBykvu.com
Buy Me A Coffee

Popularno

Ana Ilić iz Vladičinog Hana dobitnica svetskog priznanja „crni biser“

Ana Ilić iz Vladičinog Hana diplomirani filozof, pesnikinja i kreativac koji pravi neverovatan spoj umetnosti i filozofije, koja nakon završenog fakulteta živi i radi...
Nebojša Stošić

IN MEMORIAM: Nebojša Stošić

Ubijena Sara Asanović na OMV pumpi u Vranju