Naslovna Relax kutak IT Fejsbuk kao razlog za depresiju?

Fejsbuk kao razlog za depresiju?

I do sada smo znali da društvene mreže mogu da nas učine da se osećamo manje vrednim.

Mnogi korisnici su godinama smatrali da ih tuđe objave na društvenim mrežama čine nelagodnim, te da se osećaju kao da drugi vrede mnogo više.

Sada je i naučno potvrđeno – istraživanje koje je sproveo NJL Institut na studentima sa Texas A&M Univerziteta, pokazalo je da samo nedelju dana bez društvenih mreža, a naročito Facebooka dovodi do značajnog poboljšanja psihičkog stanja pojednica.

Studija, „ Nema više FOMO: Ograničavanje socijalnih medija smanjuje usamlјenost i depresiju “, objavlјena je u decembarskom časopisu socijalne i kliničke psihologije.

Istraživači su regrutovali 143 studenta za dva različita ispitivanja, jedan u prolećnom semestru i jedan u jesenjem semestru. Svaki učesnik u istraživanju je morao da ima Facebook, Instagram i Snapchat nalog, kao i Apple iPhone.

Prikuplјali su podatke o učenicima otprilike nedelјu dana kako bi dobili osnovno čitanje korišćenja njihovih društvenih medija, a takođe su im slali upitnike koji procenjuju njihovo mentalno zdravlјe prema sedam različitih faktora: socijalna podrška, strah od nestanka, usamlјenost, autonomija, i samoprihvaćanje, anksioznost, depresija i samopoštovanje.

Veza između povećanog korišćenja društvenih medija i pitanja mentalnog zdravlјa već je utvrđena u prošlim studijama. Ali depresije i usamlјenosti do sada nisu.

U pojedinim slučajevima, želja da se ispitanik vrati na društvenu mrežu jer se oseća izostavljeno, slična je osećaju nedostatka koji osećaju zavisnici od alkohola i narkotika.

Većina učesnika je izjavila da im je Facebook glavni izvor vesti, te da su nakon nedelju dana van mreže „rasterećeniji i mnogo više fokusirani“.

Ivan Trajković

Buy Me A Coffee
Ivan Trajković
Ivan Trajković
Novinar. Kolumnista. IT expert & edukator. Demokrata. PR & Public relations. Media consultant.

Must Read

U ambulanti u Krivoj Feji počela vakcinacija

Stanovnici Krive Feje danas mogu da prime vakcinu u ambulanti u ovom mestu, potvrdio je za VOM član gradskog veća dr Aleksandar Stajić. On je...

Dodeljena „Svetosavska specijalna priznanja“

Saobraćajna nezgoda sa smrtnim ishodom u Bujanovcu

SSP: Temeljno uništavanje vranjskog sporta