I hakeri koriste pandemiju

53
Image by Pete Linforth from Pixabay

Pandemija koronavirusa koja je zahvatila veći deo planete, povećala je broj kupovina preko interneta, a veliki broj ljudi sada radi od kuće, koristeći sisteme kompanija.

Ovakva situacija izuzetno pogoduje hakerima i raznim vrstama onlajn prevara. Tako je u Kanadi preko 100 naloga na internetu prodavalo lažne zaštitne maske, a onlajn prodavnica Amazon je jedno vreme bila prepuna raznih lampi i drugih naprava koje navodno „100% štite od virusa“.

Ovakva situacija je naterala i policijsku upravu grada Njujorka da na svom Twitter nalogu zvanično upozori građane da ne nasedaju na razne internet prevare. Centar za kontrolu bolesti SAD (CDC) je takođe upozorio da ne treba nasedati na email poruke koje se pretvaraju da su iz CDCa ili državnih organa. Takođe, otkriven je i veliki lanac hakera koji su tražili informacije iz ličnih dokumenata kako bi građani navodno dobili pomoć od Vlade SAD.

Šef ITa u WHO Flavio Agio kaže da je poslednjih par nedelja pokušano na stotine hakerskih napada na računarske sisteme Svetske zdravstvene organizacije, a iz bezbednosne kompanije NordVPN kažu da je ovo „verovatno vreme sa najvećim brojem hakera na internetu – ikada.“

Ivan Trajković