18.8 C
Vranje
petak, 20 maja, 2022
NaslovnaRelax kutakITKoliko je Viber bezbedan?

Koliko je Viber bezbedan?

Poslednjih nedelja nam stižu vesti o hakerskim napadima na Fejsbuk, Google Plus i mnoge druge onlajn servise.

U današnje vreme, kada su stotine miliona ljudi u svakom trenutku povezani na Internet, to je znak da je stiglo novo doba privatnosti, gde neka stara pravila više ne važe. Naročito su ugrožene takozvane messaging aplikacije – FB Messenger, Whats App, Telegram, itd.

U Srbiji, najpopularnija aplikacija ove vrste je Viber, koja vam omogućava glasovne i video pozive, kao i slanje datoteka. Ali, koliko je Viber zapravo bezbedan?

Viber koristi end-to-end enkripciju tj. šifrovanje podataka. Ova enkripcija je automatski uključena čim instalirate aplikaciju. Radi tako što prilikom slanja vašu poruku pretvara u nečitljivi kod – jedini koji možete pročitati poruku je osoba kojoj šaljete. Ovo takođe znači da ni sam Viber ne može da dešifruje vaše poruke.

viber-secure-chat

End-to-end enkripcija (E2EE) koristi PGP standard za šifrovanje podataka. Takođe se mogu koristiti i još strožiji standardi, poput DUKPT sistema jednokratnih ključeva za šifrovanje, kao i Difi-Helmanov OTR sistem razmene ključeva. Iako je teorijski moguće razbiti ovakve šifre, za to vam je potreban superkompjuter i nedelje rada, što je van mogućnosti 99% hakera.

Viber ima i izuzetno korisnu opciju Tajnih razgovora. Secret chat vam omogućava da se poruka sama briše kada se pročita ili nakon nekog vremenskog intervala koji možete da podesite. Ovo važi i za slike i video fajlove. Takođe, u Secret chatu nije moguće napraviti snimak ekrana tj. screenshot.

Treba reći da su na Viberu i sami glasovni i video pozivi šifrovani, te je izuzetno teško da se ovakvi razgovori prisluškuju.

Ipak, sve ovo znači i da treba da obratite posebnu pažnju šta i kome šaljete, i sa kim komunicirate preko Interneta. Na Internetu važe pravila kao i u svakodnevnom životu, a malo više opreza nikada nije na odmet.

Ivan Trajković

Buy Me A Coffee

Popularno

Zapalio se automobil na parkingu kod Doma zdravlja

Na parkingu kod Doma zdravlja zapalio se automobil. Ekipe vatrogasaca su brzo stigle na lice mesta i sprečile širenje požara. Za sada nema informacija o...