15.4 C
Vranje
utorak, 27 septembra, 2022
NaslovnaRelax kutakITSvi tehno - skandali 2018-te

Svi tehno – skandali 2018-te

2018 godina će u tehnološkom svetu biti upamćena po mnogo toga, ali verovatno najviše po skandalima vezanim za razne IT gigante. Biće to i godina u kojoj je jedna kompanija po pvi put vredela čak trilion dolara.

Vrednost kriptovalute Bitkoin je godinama stabilno rasla, da bi dostigla vrednost od čak 20 000 dolara za jedan Bitkoin. Ali, početkom 2018-te Bitkoin je naglo izgubio vrednost  te sada vredi oko 3000 dolara.

Kompanija Apple je po prvi put dostigla vrednost svojih akcija od čak trilion dolara. Ubrzo je ova brojka pala, ali Apple i dalje ostaje najvrednija tehnološka kompanija na svetu.

Može se reći da je prvi čovek Facebooka, Mark Zuckerberg najveći “gubitnik“ u tehnološkom svetu u 2018. Skandal sa kompanijom Cambridge Analytica, kada je otkriveno kako se zloupotrebljavaju podaci korisnika, koštala je kompaniju, ali i samog Marka, ogromnih suma novca i pada vrednosti akcija.

Ni Kineski Huawei nije prošao najbolje. Iako je za njima rekordna godina po prodaji, a predstavili su i nekoliko fenomenalnih mobilnih uređaja, na Zapadu je pokrenuta čitava kampanja sa optužbama da ova kompanija špijunira za Kinesku državu, kao i da krše sankcije Iranu, pa je zbog toga u Kanadi uhapšena i njihova finansijska direktorka. Čak se i američki predsednik Donald Tramp lično uključio u “rat“ protiv Huawei-ja.

Sličnu sudbinu je doživeo i ZTE, još jedan Kineski IT džin. Pretila im je potpuna zabrana korišćenja Android operativnog sistema, kao i zabrana prodaje u SAD. Ovaj spor je čak morao biti rešavan na najvišem državnom nivou između dve zemlje.

2019-ta će sasvim sigurno biti veoma interesantna u tehno svetu: očekuje nas veliki broj novih mobilnih uređaja, kompjutera, a počeće i korišćenje dugo najavljivanog 5G standarda za prenos podataka.

Ivan Trajković

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

U subotu 10.septembra, od 21 sat u sali Omladinskog kulturnog centra (OKCE) u Vranju, biće održan rock festival ,,Downhill", koji organizuju Grad Vranje i...
vencanje-mlada-mladozenja

Najzanimljiviji svadbeni običaji u Srbiji