6.6 C
Vranje
petak, 22 oktobra, 2021
NaslovnaRelax kutakITTehnologije koji nam dolaze u 2020. godini

Tehnologije koji nam dolaze u 2020. godini

Svet tehnologije se ubrzano menja, pa tako svaka naredna generacija računara, smartfona i drugih gedžeta predstavlja značajni pomak u odnosu na prethodnu. Evo kojih pet tehnologija dolazi u uređaje korisnika u 2020 godini.

Novi tip baterija – nema sumnje da je najveći problem današnjih telefona, tableta i laptopova trajanje baterije. Litijum jonske i polimer baterije su dostigle vrnuac svog razvoja. U 2020 godini stižu uređaji sa baterijom od grafena (graphene battery). Ove baterije su nekoliko puta lakše, imaju veći kapacitet od postojećih, a pune se za manje od pola sata.

5G tehnologija postaje svuda dostupna, ova tehnologija je do sada „stidljivo“ predstavljen i sa ograničenom dostupnošću, za mali broj korisnika. Većina novih uređaja će u ovoj godini doneti 5G mogućnosti, a očekuje se da nove mreže budu dostupne svuda gde i sada već stari 4G.

Navikli smo na kamere od 20, pa i više megapiksela. Novi smartfoni – čak i oni iz srednje klase – imaće kamere od 32 i 64 megapiksela, a flegšip modeli i od 108 megapiksela. AR postaje standard – veštačka stvarnost (Augmented reality, AR) se već koristi u automobilskoj i avio industriji, a novi uređaju poput Leap Motion će doneti AR mogućnosti i za ‘obične’ korisnike, kao i za upotrebu u industriji zabave.

Dronovi su  za kratko vreme od skupih igračaka postali nezamenlji kada su snimanje i nadzor iz vazduha u pitanju. Nova generacija ovih letelica će imati robotizovane i nezavisne funkcije, moći će da sami lete bez upravljanja sa zemlje, kao i da izbegavaju prepreke, a u slučaju gubitka signala – i da se sami vrate ‘kući’.

Ivan Trajković

Buy Me A Coffee

Popularno

Tamara Grujić i ekipa njene emisije sređuju dom porodice iz Trgovišta

Poznata TV voditeljka Tamara Grujić i ekipa emisije „Radna akcija sa Tamarom“, od nedelje, sedam dana će boraviti u opštini Trgovište u svojoj dobro...

SPS u Vranju obeležava 31 godinu postojanja